Mbi 2500 kërkesa për azil në Shqipëri gjatë vitit 2021, pjesa dërrmuese nga Afganistani

Publikuar më: 6/7/2022, ora 10:59
MB AZILKERKUES NE SHQIPERI frame 145 1280x720

Mbi 2500 kërkesa për azil në Shqipëri gjatë vitit 2021, pjesa dërrmuese nga Afganistani

Publikuar më: 6/7/2022, ora 10:59

Mbi 2500 shtetas të huaj kanë kërkuar azil në Shqipëri gjatë vitit 2021. Shifra është publikuar nga Instituti i Statistikave, bazuar në të dhënat e Drejtorisë së Azilit dhe të Huajve, si dhe Shtetësisë pranë Ministrisë së Brendshme.

Duke analizuar vendin e origjinës së azilkërkuesve rezulton se 2498 azilkërkues janë nga Afganistani dhe 19 azilkërkues nga Siria. Të dhënat e detajuara tregojnë se piku i aplikimeve për azil ka qenë në muajt shtator-nëntor. Kjo si pasojë e situatës politike në Afganistan.

INSTAT raporton se gjatë 2021 rezultojnë 7 vendime pozitive për dhënie të statusit të mbrojtjes plotësuese për azilkërkuesit, nga këto raste 4 i përkasin shtetasve nga Afganistani dhe 3 nga Siria.