Vendet që do të vuajnë më shumë nëse Rusia mbyll rubinetin e gazit

Publikuar më: 13/7/2022, ora 17:30
gazi 1280x720

Vendet që do të vuajnë më shumë nëse Rusia mbyll rubinetin e gazit

Publikuar më: 13/7/2022, ora 17:30

Nuk është sekret që Evropa është kryesisht e varur nga gazi rus. Sipas Eurostat, 38,7% e gazit natyror të importuar nga Evropa në vitin 2021 erdhi nga Rusia. Për këtë arsye, “Kontinenti i vjetër” ka frikë se mos Kremlini vendos të ndërpresë plotësisht furnizimin. Çfarë do të ndodhte nëse Rusia do të mbyllte rubinetin?

Presidentja e Komisionit Evropian, Úrsula von der Leyen, ka paralajmëruar tashmë se ne duhet të jemi “të përgatitur për më të keqen”. Për këtë arsye, Evropa e ka ulur tashmë varësinë e saj nga gazi rus në 20%, sipas qendrës së studimeve ekonomike Bruegel. Por kjo nuk mjafton. Dimri po vjen dhe kërkesa për gaz do të rritet sërish.

Disa vende evropiane do të vuanin më shumë se të tjerat nga mungesa e gazit rus. Nëse Moska më në fund vendos të mbyllë rubinetin, ulja e kërkesës mund të arrijë në 54% në rastet më ekstreme, domethënë në Finlandë, Estoni, Lituani dhe Letoni, sipas Bruegel. Pas tyre, Bullgaria, Greqia, Hungaria, Kroacia dhe Serbia do të shfaqnin një ulje prej 49%.

Këto dy do të ishin blloqet kryesore që do të vuanin pasojat e mungesës së gazit rus. Pjesa tjetër e grupeve do të shihnin një ulje të ofertës midis 29% dhe 21%, me Gjermaninë në krye dhe Danimarkën ose Suedinë, me rreth 20%. Belgjika, Luksemburgu dhe Holanda do të duhet të zbutin konsumin e tyre me 16%, ndërsa Italia do ta bënte këtë me 9%.