Emigrantët, ushtria sllovene nis heqjen e telit me gjemba në kufi me Kroacinë

Publikuar më: 16/7/2022, ora 08:38

Emigrantët, ushtria sllovene nis heqjen e telit me gjemba në kufi me Kroacinë

Publikuar më: 16/7/2022, ora 08:38

Ushtria sllovene filloi të premten të heqë një gardh me tela me gjemba në kufirin me Kroacinë, i cili ishte vendosur për të frenuar kalimet e emigrantëve, pasi më shumë se 1 milion njerëz që ikën nga dhuna ose varfëria hynë në Evropë në vitin 2015.

Dhjetëra ushtarë përdorën prerëse për të ndihmuar në zhbllokimin e telit që ishte ngatërruar në shkurre dhe gjelbërim përgjatë kufirit, përpara se të ngarkonin rrotullat në një kamion. Zyrtarët kanë thënë se mund të duhen rreth pesë muaj përpara se të hiqet gardhi kufitar prej gati 200 kilometrash, i përbërë nga një kombinim i telit me gjemba dhe paneleve metalike.

Vendimi për të hequr gardhin u mor nga qeveria e re liberale e Sllovenisë, e cila mori detyrën pas zgjedhjeve në prill. Zyrtarët kanë thënë se kufiri do të monitorohet me mjete të tjera, por se është e nevojshme për të parandaluar çdo aksident dhe lëndim që mund të përballen emigrantët, ndërsa kërkojnë të arrijnë në Evropën Perëndimore.

Emigrantët nga Lindja e Mesme, Afrika apo Azia vijnë në Slloveni nga Kroacia nëpërmjet të ashtuquajturës rrugë ballkanike. Shumë përballen me rreziqe në udhëtimet e tyre të gjata që shpesh zgjasin muaj, madje edhe vite kalimesh të rrezikshme të deteve apo lumenjve, abuzimit nga kontrabandistët e njerëzve në mot të ftohtë dhe vapë.

Vendimi i qeverisë sllovene për të hequr gardhin është përballur me kritika nga partitë e krahut të djathtë që janë fuqimisht kundër migrimit. Kombi i Bashkimit Evropian ka raportuar një rritje të kalimeve të emigrantëve në gjysmën e parë të 2022 krahasuar me vitin e kaluar, dhe grupet e djathta thonë se heqja e telit është e parakohshme.

Emigrantët që përpiqen të kalojnë kufijtë ndërsa kërkojnë siguri dhe jetë më të mirë në Perëndim, shpesh përballen gjithashtu me kundërvajtje të dhunshme nga policia kufitare në shumë vende përgjatë rrugëve të tyre.