Lajm i mirë: Një robot ndihmon përdoruesit e karrigeve me rrota të ecin

Publikuar më: 29/7/2022, ora 19:45
roboti 1 1280x720

Lajm i mirë: Një robot ndihmon përdoruesit e karrigeve me rrota të ecin

Publikuar më: 29/7/2022, ora 19:45

Një kompani franceze ka qenë e zënë duke krijuar një të ardhme bionike për njerëzit që jetojnë me aftësi të kufizuara falë një ekzoskeleti të ri të robotizuar.

Shpikja e Wandercraft u mundëson njerëzve të lidhur me karrige me rrota të ngrihen në këmbë, të ecin dhe të bëjnë shumicën e detyrave të thjeshta.

Qëllimi i tyre është të lejojnë njerëzit që jetojnë me aftësi të kufizuara të jenë të pavarur dhe t’u japin të moshuarve mundësinë të ecin përsëri.

Eksoskeletit i duhen vetëm disa minuta për ta vendosur, dhe Kevin Piette, i cili humbi përdorimin e këmbëve 10 vjet më parë, thotë se mund ta bëjë vetë.

“Hera e parë që ngrihesh në këmbë është shumë mbresëlënëse, sepse mund ta bësh shumë lehtë, shumë qetë, rehat. Dhe pastaj ju keni këtë qëndrim të drejtë që në fakt e kishit harruar. Është gjithashtu shumë bukur të jesh në gjendje të jesh në të njëjtin nivel me njerëzit në vend që t’i shikosh gjithmonë nga poshtë”, tha Piette për Euronews Next.

Të jesh në gjendje të ngrihesh në këmbë sjell edhe shpërblime shëndetësore. Piette thotë se ka përmirësuar qarkullimin e tij të gjakut, gjë që e ndihmoi tretjen e tij dhe gjithashtu e lejoi atë të reduktonte sasinë e ilaçeve që merrte.

Modeli i fundit i ekzoskeletit po përdoret gjithashtu në spitale për të ndihmuar në procesin e rehabilitimit.