Këshilli i Sigurimit e quan historike marrëveshjen për grurin Rusi-Ukrainë

Publikuar më: 30/7/2022, ora 13:55

Këshilli i Sigurimit e quan historike marrëveshjen për grurin Rusi-Ukrainë

Publikuar më: 30/7/2022, ora 13:55

Ukraina për të zhbllokuar eksportet e grurit dhe plehrave nga portet e Detit të Zi. Marrëveshja e grurit ishte në qendër të takimit të Këshillit të Sigurimit, me shumicën e anëtarëve që vlerësuan përpjekjet e bëra nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres dhe qeveria e Turqisë për rolet e tyre kryesore në sigurimin e marrëveshjes.

Rusia dhe Ukraina janë furnizuesit kryesorë globalë të grurit dhe marrëveshja e nënshkruar në Stamboll më 22 korrik synon të lehtësojë krizën ushqimore dhe të ulë çmimet globale të drithërave që janë rritur që nga pushtimi rus.

Ambasadori i Ukrainës në OKB, Sergiy Kyslytsya tha se ata janë të gatshëm të zhbllokojnë më shumë se 20 milionë tonë drithë për sa kohë që Rusia respekton funksionimin e sigurt të korridorit të grurit. Dimity Polyanskiy, zëvendës ambasadori rus i OKB-së, tha se nënshkrimi i marrëveshjes tregoi se sa “e papërshtatshme” është të fajësosh vendin e tij për krizën globale të ushqimit.

Ndërsa shumica e anëtarëve të Këshillit të Sigurimit e njohën përpjekjen, përfaqësuesit nga Shtetet e Bashkuara dhe Kina nuk u ndalën duke theksuar se sa e vështirë do të jetë zbatimi i marrëveshjes. Marrëveshja synon të lejojë kalimin e sigurt për dërgesat e grurit brenda dhe jashtë porteve të Ukrainës, të bllokuara nga Rusia që nga pushtimi i saj më 24 shkurt. Rusia ka fajësuar Ukrainën për ngecjen e dërgesave duke minuar ujërat e portit.

Qendra e përbashkët e koordinimit (JCC) në Stamboll do të mbikëqyrë nisjet nga tre porte ukrainase në të cilat anijet duhet të anashkalojnë minat dhe do të kryejë inspektime të anijeve në hyrje për armë.

Marrëveshja u rrezikua pothuajse menjëherë javën e kaluar pasi Rusia gjuajti raketa lundrimi në portin e Odesës, më i madhi i Ukrainës vetëm 12 orë pas ceremonisë së nënshkrimit në Stamboll.

Si Moska ashtu edhe Kievi kanë thënë se do të shtyjnë përpara marrëveshjen, përparimi i parë i madh diplomatik në konflikt, tani në muajin e gjashtë. Presidenti Ukrainas Zelensky tha se janë gati të garantojnë dërgesat.