Zelensky “harron” luftën, mendon legalizimin e martesave të të njëjtit seks në Ukrainë

Publikuar më: 3/8/2022, ora 21:12
zelensky 7 1280x720

Zelensky “harron” luftën, mendon legalizimin e martesave të të njëjtit seks në Ukrainë

Publikuar më: 3/8/2022, ora 21:12

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky ka hapur derën për legalizimin e martesave të të njëjtit seks në vend, në përgjigje të një peticioni që kërkonte futjen e martesës së barabartë në vendin e shkatërruar nga lufta.

Në një përgjigje me shkrim në internet, Zelensky shpjegoi se do të ishte e pamundur të legalizoheshin martesat e të njëjtit seks, ndërsa vendi ishte në luftë, sepse do të kërkonte një ndryshim në kushtetutë.

Por ai tha se qeveria e tij kishte “përpunuar zgjidhje në lidhje me legalizimin e partneritetit civil të regjistruar në Ukrainë, si pjesë e punës për krijimin dhe garantimin e të drejtave dhe lirive të njeriut”.

Thirrja për të futur martesën e të njëjtit seks në vend është përshpejtuar nga lufta, për shkak të numrit të personave LGBTQ+ që shërbejnë në ushtri dhe mbrojtjeve më të mëdha ligjore që kanë civilët e martuar.

“Kodi i Familjes i Ukrainës përcakton se familja është njësia parësore dhe kryesore e shoqërisë. Një familje përbëhet nga persona që jetojnë së bashku, janë të lidhur nga jeta e përbashkët, kanë të drejta dhe detyrime të ndërsjella. Sipas Kushtetutës së Ukrainës, martesa bazohet me pëlqimin e lirë të një gruaje dhe një burri (neni 51),” shkroi Zelensky në faqen e internetit të Presidencës ukrainase.

“Kushtetuta e Ukrainës nuk mund të ndryshohet gjatë një gjendjeje ushtarake ose të jashtëzakonshme (neni 157 i Kushtetutës së Ukrainës),” shpjegoi ai.

Megjithatë, Zelensky tha se do të punonte me ministrat e tij për të “siguruar të drejtat dhe liritë” e të gjithë ukrainasve.

Zelensky falënderoi gjithashtu më shumë se 28,000 njerëzit që nënshkruan peticionin për “pozicionin e tyre aktiv qytetar”. Sipas ligjit të Ukrainës, Presidenti duhet të shqyrtojë peticionet që marrin më shumë se 25,000 nënshkrime.

Në qershor, OKB-ja identifikoi njerëzit LGBTQ+ si një grup të prekur në mënyrë specifike nga lufta dhe tha se refugjatët LGBTQ+ nga vendi “shpesh janë në rrezik të shtuar të përjashtimit, shfrytëzimit, dhunës dhe abuzimit dhe përballen me rreziqe të veçanta mbrojtjeje”.

Ukraina legalizoi homoseksualitetin pas rënies së Bashkimit Sovjetik, por qëndrimet dhe ligjet anti-LGBTQ mbeten në fuqi në vend. Diskriminimi në vendin e punës bazuar në orientimin seksual është i ndaluar, por nuk ekziston asnjë njohje ligjore e marrëdhënieve të të njëjtit seks dhe çiftet e të njëjtit seks janë të ndaluar të birësojnë fëmijë dhe të pambrojtur nga ligjet e krimit të urrejtjes, sipas vëzhguesit ILGA-Europe.

Organizata e rendit Ukrainën në vendin e 39-të nga 49 vendet evropiane për të drejtat LGBTQ+.

Një paradë krenarie zhvillohet zakonisht në Kiev çdo vit, por në qershor organizatorët bashkuan forcat me ngjarjen ekuivalente në Poloninë fqinje, duke festuar në Varshavë mes luftës në shtëpi.