Lëshohet sonda e parë hapësinore hënore e Koresë së Jugut

Publikuar më: 5/8/2022, ora 08:01

Lëshohet sonda e parë hapësinore hënore e Koresë së Jugut

Publikuar më: 5/8/2022, ora 08:01

Një raketë SpaceX Falcon 9 që mbante sondën e parë hapësinore hënore të Koresë së Jugut është ngritur nga Kepi Canaveral në Shtetet e Bashkuara, duke hapur një kapitull të ri në programin hapësinor të vendit.

Korea Pathfinder Lunar Orbiter, i njohur gjithashtu si Danuri, u lëshua në orën 19:08 me orën e Floridës.

Danuri pritet të lëshohet nga raketa afërsisht 40 minuta pas ngritjes në një lartësi prej 1,656 kilometrash dhe të udhëtojë në një trajektore të transferimit balistik hënor (BLT) të paraprogramuar me energji të ulët dhe efikase ndaj karburantit. Udhëtimi në Hënë pritet të zgjasë 4 muaj e gjysmë. Komunikimi i parë midis sondës dhe stacionit në Tokë pritet afërsisht 1 orë pas nisjes. Pasdite, qeveria e Koresë së Jugut do të njoftojë zyrtarisht nëse Danuri ka arritur me sukses trajektoren e synuar.

Nisja, e planifikuar fillimisht për dy ditë më parë, u shty për shkak të një problemi të mirëmbajtjes së raketës.

Danuri shënon misionin e parë hapësinor të Koresë së Jugut përtej orbitës së Tokës. Objektivi i misionit është të matë terrenet, forcat magnetike, rrezet gama dhe detaje të tjera të sipërfaqes hënore, duke përdorur gjashtë instrumente në bord. Misioni do të zgjasë një vit, duke filluar nga fundi i dhjetorit, pas një udhëtimi në orbitën hënore prej 4 muajsh e gjysmë. Danuri do të identifikojë gjithashtu vendet e mundshme të uljes për misionet e ardhshme në hënë.

NASA ka bashkëpunuar në faza të ndryshme të projektimit të misionit dhe do të ofrojë akses në agjencinë Antennas Deep Space Network në mbarë botën për të gjurmuar anijen kozmike.