Moderna padit Pfizer për teknologjinë e vaksinës Covid

Publikuar më: 26/8/2022, ora 16:41
moderna 1280x720

Moderna padit Pfizer për teknologjinë e vaksinës Covid

Publikuar më: 26/8/2022, ora 16:41

Kompania amerikane e bioteknologjisë Moderna ka paditur Pfizer dhe partnerin e saj gjerman BioNTech për shkelje të patentave në zhvillimin e vaksinës së parë Covid-19.

Kompania amerikane e bioteknologjisë akuzon rivalët kryesorë, se kanë kopjuar teknologjinë e Moderna-s, për të prodhuar vaksinën e tyre.

Në një deklaratë, Moderna tha se Pfizer/BioNTech kopjoi dy lloje të pronësisë së saj intelektuale. Njëra përfshinte një strukturë mRNA që Moderna thotë se shkencëtarët e saj filluan ta zhvillonin në vitin 2010 dhe ishin të parët që vërtetuan në provat njerëzore në 2015.

Padia, e cila kërkon dëme të paspecifikuara financiare, u ngrit në SHBA dhe në Gjermani.

Pfizer tha se ishte “i befasuar” nga veprimi dhe do të mbrohej kundër akuzave.

Shkelja e dytë e supozuar përfshin kodimin e proteinës në pjesën e jashtme të vetë virusit.

“Ne po i ngremë këto padi për të mbrojtur platformën inovative të teknologjisë mRNA, të cilën e kemi nisur, kemi investuar miliarda dollarë në krijimin dhe patentuar gjatë dekadës para pandemisë Covid-19”, tha shefi ekzekutiv i Moderna, Stephane Bancel.