NASA gati për të nisur një epokë të re të eksplorimit të Hënës

Publikuar më: 29/8/2022, ora 10:15
nasa 2 1280x720

NASA gati për të nisur një epokë të re të eksplorimit të Hënës

Publikuar më: 29/8/2022, ora 10:15

Agjencia Amerikane e Hapësirës po numëron mbrapsht deri në ngritjen e raketës së saj gjigante të re në Hënë- Space Launch System.

SLS është automjeti më i fuqishëm i zhvilluar ndonjëherë nga NASA dhe do të jetë themeli i projektit të saj Artemis, i cili synon të kthejë njerëzit në sipërfaqen hënore pas një mungese 50-vjeçare.

Raketa është planifikuar të ngjitet nga Qendra Hapësinore Kennedy në orën 08:33 me kohën lokale të hënën.

Detyra e tij do të jetë të shtyjë një kapsulë provë, të quajtur Orion, larg Tokës.

Kjo anije kozmike do të rrotullohet rreth Hënës në një hark të madh, përpara se të kthehet në shtëpi në një spërkatje në Oqeanin Paqësor pas gjashtë javësh.

Orion nuk është i pajisur me ekuipazh për këtë demonstrim, por duke supozuar se i gjithë hardueri funksionon siç duhet, astronautët do të ngjiten në bord për një seri të ardhshme misionesh, gjithnjë e më komplekse, duke filluar nga viti 2024.

“Gjithçka që po bëjmë me këtë fluturim Artemis I, ne po e shikojmë përmes lenteve se çfarë mund të vërtetojmë dhe çfarë mund të demonstrojmë që do të zvogëlojë rrezikun për misionin e ekuipazhit Artemis II”, shpjegoi astronauti i Nasa-s, Randy Bresnik.