Inteligjenca artificiale zbulon mbi 20 mijë pishina të paligjshme në Francë

Publikuar më: 31/8/2022, ora 13:42
pishinat 1280x720

Inteligjenca artificiale zbulon mbi 20 mijë pishina të paligjshme në Francë

Publikuar më: 31/8/2022, ora 13:42

Në Francë ka të paktën tre milionë pishina më të mëdha se 10 metra katrorë dhe jo të gjitha deklarohen në organet tatimore. Kjo u zbulua nga Agjencia Franceze e të Ardhurave përmes një hetimi eksperimental të bazuar në inteligjencën artificiale. Softueri i përdorur u zhvillua nga Google dhe konsulenca pariziane Capgemini dhe bëri të mundur zbulimin përmes pamjeve ajrore të 20.356 pishinave të paligjshme në nëntë departamente franceze. Operacioni zgjati një vit dhe i solli organeve tatimore rreth 10 milionë euro.

Departamentet e Alpeve Detare, Ardèche, Haute-Savoie, Bouches-du-Rhône, Maine dhe Loire, Morbihan, Rhone, Vendée dhe Var u përfshinë në eksperiment, por zyrtarët tatimorë kanë njoftuar se projekti mund të zgjerohet në nivel mbarëkombëtar. Prania e pishinave private, nëse konsiderohet një objekt luksi, rrit taksat e pronës dhe vlerën e shtëpisë në të cilën ndodhen.

Numri i pishinave private në Francë, tashmë në rritje vitet e fundit, është rritur gjatë pandemisë Covid-19, falë rritjes së punonjësve që punojnë nga shtëpia. Sistemi i zbulimit duhet ende të përmirësohet, duke pasur parasysh se në prill, marzhi i gabimit ishte 30%: softueri kishte shkëmbyer vazhdimisht panele diellore për pishina ose kishte vështirësi në identifikimin e tyre nëse ato ishin nën pemë.

Antoine Magnant, Zëvendës Drejtor i Përgjithshëm i Financave Publike Franceze, ka njoftuar se hapi tjetër është përdorimi i softuerit për të gjurmuar gjithashtu pjesë të tjera të banesave të padeklaruara që bien nën taksat e pronës.

Ndërkohë, provat e para për përmirësimin e teknologjisë janë premtuese, me gjithë respektin për “dinakët”, tha ai.