OKB akuzon Kinën për krime kundër njerëzimit për torturimin e të burgosurve ujgurë në Xinjiang

Publikuar më: 1/9/2022, ora 07:28
burg ujgure 1 1280x720

OKB akuzon Kinën për krime kundër njerëzimit për torturimin e të burgosurve ujgurë në Xinjiang

Publikuar më: 1/9/2022, ora 07:28

OKB-ja ka akuzuar Kinën për shkelje të rënda të të drejtave të njeriut në një raport në lidhje me akuzat për abuzim në provincën Xinjiang. Raporti i shumëpritur vlerëson pretendimet për abuzim kundër myslimanëve ujgurë dhe pakicave të tjera etnike, të cilat Kina i mohon.

“Shkalla e ndalimit arbitrar dhe diskriminues të anëtarëve të komunitetit ujgur dhe grupeve të tjera me shumicë myslimane, mund të përbëjë krime ndërkombëtare, veçanërisht krime kundër njerëzimit”, thuhet në raport.

Kina i kishte kërkuar OKB-së që të mos publikonte raportin, pasi Pekini e quajti atë një “farsë” të organizuar nga fuqitë perëndimore.

Zëdhënësi i misionit kinez në Kombet e Bashkuara në Gjenevë, Liu Yuyin, tha se Kina e kundërshton fuqimisht vlerësimin e lëshuar gjatë natës dhe akuzoi zyrën e Komisionerit të Lartë të OKB-së për shpifje dhe ndërhyrje në biznesin e brendshëm të Kinës.

Liu shtoi se “vlerësimi i prodhuar pas misionit në muajt e fundit në Xinjiang bazohet në prezumimin e fajit, dezinformimin dhe gënjeshtrat e fabrikuara nga forcat anti-kineze si burimet kryesore”.

Por hetuesit thanë se ata zbuluan prova të besueshme të torturës që mund të përbënin krime kundër njerëzimit.

Ata akuzuan Kinën për përdorimin e ligjeve të paqarta të sigurisë kombëtare për të shtypur të drejtat e pakicave dhe për krijimin e “sistemeve të ndalimit arbitrar”.

Raporti, i Zyrës së Komisionerit të Lartë të OKB-së për të Drejtat e Njeriut, tha se të burgosurit i ishin nënshtruar “modeleve të keqtrajtimit” që përfshinin “incidente të dhunës seksuale dhe me bazë gjinore”.