Nga paratë, flamujt dhe himni, si do të ndryshojnë tani simbolet mbretërore

Nga A2 CNN
8 Shtator 2022, 22:22 | Bota

Kur George VI vdiq në gjumë në Sandringham, gjatë orëve të para të 6 shkurtit 1952, vajza e tij e madhe, Princesha Elizabeth, u bë menjëherë Mbretëresha Elizabeth II.

"I njëjti proces do të ndodhë me vdekjen e Mbretëreshës Elizabeth dhe marrjen e fronit nga Mbreti Charles III," - i tha parlamentit Robert Blackburn, një profesor i së drejtës kushtetuese në King's College në Londër.

Megjithatë, pas mbretërimit rekord të Mbretëreshës, heqja e emrit, imazhit dhe ikonografisë së saj nga struktura e jetës kombëtare në Mbretërinë e Bashkuar dhe në të gjithë Komonuelthin, do të marrë shumë më tepër kohë.

Flamujt

Nga flamujt që valëviten jashtë stacioneve të policisë në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe deri te standardi i përdorur në një anije detare, kur një gjeneral është në bord, mijëra flamuj të zbukuruar me EIIR do të duhet të zëvendësohen. Regjimentet ushtarake valëvisin "ngjyrat e mbretëreshës", shumë prej të cilave janë të zbukuruara me një EIIR të qëndisur në ar; flamuri i shërbimit zjarrfikës përfshin inicialet e saj dhe vendet ku Mbretëresha mbetet kreu i shtetit, duke përfshirë Australinë, Kanadanë dhe Zelandën e Re, kanë ato që ekspertët e flamurit e quajnë "flamujt E" - flamuj personalë për Mbretëreshën që përdoren kur ajo është për vizitë.

Është e mundur që standardi mbretëror, flamuri i katërfishtë që valëvitet kudo që monarku është në rezidencë mund të ndryshojë gjithashtu. Versioni i përdorur nga Mbretëresha përfshin një të katërtën që përfaqëson Skocinë (një luan), një për Irlandën (një harpë) dhe dy që përfaqësojnë Anglinë (tre luanë), por asnjë për Uellsin. Ai ka qenë në përdorim që shumë kohë përpara se Uellsi të kishte flamurin e tij kombëtar, të njohur në vitin 1959.

Kartëmonedha dhe monedha

Ka kartëmonedha 4,5 miliardë stërlinash në qarkullim me fytyrën e Mbretëreshës mbi to, me vlerë të kombinuar 80 miliardë paund. Zëvendësimi i tyre me alternativa që paraqesin kreun e monarkut të ri ka të ngjarë të zgjasë të paktën dy vjet. Kur u lëshuan kartëmonedhat e fundit sintetike 50 £, procesi i tërheqjes dhe i zëvendësimit i zgjati Bankës së Anglisë 16 muaj. Kur Mbretëresha hyri në fron në vitin 1952, monarku nuk u shfaq në kartëmonedha. Kjo ndryshoi në vitin 1960 kur fytyra e Elizabeth II filloi të shfaqej në kartëmonedhat 1 £ në një imazh të krijuar nga projektuesi i kartëmonedhave, Robert Austin, të cilin disa e kritikuan si shumë të ashpër. Një imazh i monarkut të ri do të binte dakord me Pallatin Buckingham. Koka e Mbretëreshës gjendet gjithashtu në kartëmonedha 20 dollarëshe në Kanada, në monedha në Zelandën e Re dhe në të gjitha monedhat dhe kartëmonedhat e emetuara nga banka qendrore e Karaibeve Lindore, si dhe në pjesë të tjera të Komonuelthit.

Himni kombëtar

Një nga ndryshimet më të drejtpërdrejta, do të jetë ndryshimi i fjalëve të himnit kombëtar nga "Zot ruaj mbretëreshën tonë" në "Zot ruaj mbretin tonë", megjithëse mund të duhet kohë përpara se turma të mëdha të këndojnë versionin e ri. Himni ka qenë në përdorim që nga viti 1745 kur u shfaq një version i hershëm: "Zoti e ruajt të madhin George, mbretin tonë! Rroftë mbreti ynë fisnik, Zoti ruaj mbretin!".

Lutjet

Mbretëresha ishte "mbrojtësja e besimit dhe guvernatore supreme" e Kishës së Anglisë. Për të shkruhen lutje në "Librin e Lutjes së Përbashkët", i cili daton nga viti 1662. Këto pritet të ndryshohen për t'u bërë lutje për monarkun e ri. Priftërinjtë gjithashtu do të ndryshojnë lutjet për monarkun që zakonisht thuhen në shërbesat e së dielës dhe kënga e mbrëmjes mund t'i përshtatet shpejt mbretit të ri.

Krahët mbretërorë

Krahët e njohur mbretërorë, të cilët paraqesin një luan dhe një njëbrirësh në një mburojë, përdoren gjerësisht në ambientet qeveritare dhe shkrime zyrtare, ndaj çdo ndryshim do të ishte i kushtueshëm, por mund të mos jetë i nevojshëm.

Kuti postare dhe pulla

Kutitë postare të postës mbretërore që mbajnë kodin mbretëror të Mbretëreshës Elizabeth, ER, nuk ka gjasa të hiqen. Disa me shifrën GR të Mbretit George VI mbeten në përdorim ende sot, 70 vjet më vonë. Zyra e Postës, megjithatë, do të ndryshojë pullat, duke përdorur një imazh të profilit të monarkut të ri.

Betimet

Deputetët nuk lejohen të ulen në Dhomën e Komunave, të votojnë ose të marrin një rrogë, nëse nuk zotohen për besnikëri ndaj kurorës. Që nga viti 1952, formulimi ka qenë: “Unë (emri i anëtarit) betohem në Zotin e plotfuqishëm se do të jem besnik dhe do të mbaj besnikëri të vërtetë ndaj Madhërisë së Saj Mbretëreshës Elizabeth, trashëgimtarëve dhe pasardhësve të saj, sipas ligjit. Prandaj më ndihmo Zot!”.

Deputetët dhe kolegët do të duhet t'i bëjnë një betim të ri për pasuesin e fronit. Qytetarëve të rinj britanikë, gjithashtu, u kërkohet të betohen se do të jenë besnikë të vërtetë ndaj Madhërisë së Saj, Mbretëreshës Elizabeth II, trashëgimtarëve dhe pasardhësve të saj, por tashmë Ministria e Brendshme ka të ngjarë ta ndryshojë këtë.

Komonuelthi

Vdekja e Mbretëreshës është një moment i pasigurt për disa nga sferat më të gjera të Komonuelthit të Britanisë, 14 vende prej të cilave e njohin monarken si kreun e shtetit të tyre. Në shumë raste, kushtetutat e tyre thonë se, Mbretëresha është kreu i shtetit. Në këto vende, kushtetutat do të duhet të ndryshohen për t'iu referuar pasuesit të saj. Në vende të tilla si Xhamajka dhe Belize - ku ka lëvizje që kërkojnë pavarësinë - këto ndryshime kushtetuese mund të kërkojnë gjithashtu një referendum. Kjo pritet të sjellë një moment rreziku politik për monarkun e ri, i cili, mund të përballet me humbjen e një pjese tjetër të Komonuelthit të Karaibeve, pas Barbadosit në vitin 2021.

Ndërsa Monarkitë Kushtetuese, si Australia, Kanadaja dhe Zelanda e Re kanë masa në mënyrë që monarku i ri të bëhet automatikisht kreu i shtetit.

A2 CNN Livestream

A2 Business