Britania ka një mbret të ri, nis sot zyrtarisht sundimi i Charles III

Publikuar më: 10/9/2022, ora 11:30

Britania ka një mbret të ri, nis sot zyrtarisht sundimi i Charles III

Publikuar më: 10/9/2022, ora 11:30

Mbreti Charles III u shpall zyrtarisht si monark i Britanisë të shtunën, në një ceremoni sipas traditës së lashtë dhe simbolikës politike dhe që për herë të parë, u transmetua drejtpërdrejt.

Charles u bë automatikisht mbret kur nëna e tij, Mbretëresha Elizabeth II, vdiq të enjten, por ceremonia e pranimit është një hap kyç kushtetues dhe ceremonial në prezantimin e monarkut të ri në vend.

Charles shoqërohet në ceremoni nga gruaja e tij Camilla, Queen Consort dhe djali i tij i madh Princi William. William tani është trashëgimtar i fronit dhe i njohur me titullin Charles i mbajtur prej kohësh, Princi i Uellsit.

Presidentja e Këshillit të Mbretërisë së Bashkuar, Penny Mordaunt njoftoi zyrtarisht vdekjen e Mbretëreshës Elizabeth II gjatë ceremonisë së shpalljes Mbret të Charles III.

Princi William dhe Mbretëresha Camilla nënshkruajnë deklaratën teksa Këshilli i Aderimit ka shpallur Charles Mbret.

Me zhvillimin e Këshillit të Aderimit, Princi i Uellsit ishte i pari që nënshkroi shpalljen, i ndjekur nga Queen Consort, Camilla.

Pasi mbretërësha Elizabeth u shpall e vdekur, Charles mban fjalimin, ku shprehet se ajo dha një shembull dashurie të përjetshme dhe shërbim vetëmohues, ndërsa u shpreh i vetëdijshëm për detyrat ​​që ai duhet të kryejë tani.

“E gjithë bota solidarizohet me mua në humbjen e pariparueshme që kemi pësuar të gjithë. Nëna ime dha një shembull dashurie të përjetshme dhe shërbim vetëmohues. Mbretërimi i nënës sime ishte i pashoq në kohëzgjatjen, përkushtimin e saj. Jam thellësisht i vetëdijshëm për këtë trashëgimi të thellë dhe për detyrat dhe përgjegjësitë e rënda që më janë ngarkuar tani”, u shpreh mbreti i ri pa harruar të falenderojë edhe Camilla-n.

 “Jam thellësisht i inkurajuar nga mbështetja e vazhdueshme e gruas sime të dashur”,

Më pas Charles pastaj bën betimin në lidhje me sigurinë e Kishës së Skocisë dhe nwnshkruan betimin që sapo ka deklaruar përpara Këshillit të Privatësisë. Dëshmitarët tani shtojnë nënshkrimet e tyre në dokument.

Princi William – Princi i ri i Uellsit – fillon. William pasohet nga Camilla, bashkëshortja e Mbretit.

Mbreti i ri do të shpallet publikisht në ballkonin me pamje nga oborri i Fretërve.

Shumë politikanë të lartë të së shkuarës dhe të së tashmes, duke përfshirë kryeministren Liz Truss dhe pesë nga paraardhësit e saj, u mblodhën në dhomat e zbukuruara shtetërore në Pallatin St. James për mbledhjen e Këshillit të Aderimit.

Ata u takuan pa Charles, duke konfirmuar zyrtarisht titullin e tij, Mbreti Charles III. Mbreti u bashkua me ta për të bërë një deklaratë personale, duke u zotuar se do të ndiqte “shembullin frymëzues” të nënës së tij ndërsa merrte përsipër detyrat e monarkut.

Është hera e parë që ceremonia mbahet që nga viti 1952, kur mbretëresha Elizabeth II mori fronin.