I arrestuar në Shqipëri për vjedhjen e 140 milionë dollarëve, kinezi kundërshton ekstradimin në vendlindje

Publikuar më: 12/9/2022, ora 10:19
Armand BajramiGjykata Penaleplane 5maj2020 frame 2184 1280x720

I arrestuar në Shqipëri për vjedhjen e 140 milionë dollarëve, kinezi kundërshton ekstradimin në vendlindje

Publikuar më: 12/9/2022, ora 10:19

Liangbin Chen, kinezi i liruar nga Gjykata e Tiranës pak ditë më parë, do të kundërshtojë ekstradimin drejt Kinës bazuar në një vendim të Parlamentit Europian, i cili më 9 qershor 2022 ka vendosur të pezullojë të gjitha marrëveshjet e ekstradimit me Kinën dhe Hong-Kongun.

Chen ka hequr dorë nga shtetësia kineze që nga viti 2018 dhe mban pasaportë kamboxhiane. Chen ndodhet në masën e “arrestit në shtëpi” prej së premtes dhe është vendosur në një banesë në Lundër. Lirimi i tij, duke e kaluar në masën “arrest në shtëpi” u bë bazuar në një akt-ekspertimi mjekësor, sipas të cilit, qëndrimi në qeli i rrezikonte jetën. Shtetasi kinez ka një problem në tru që nuk mund të trajtohet në kushtet e paraburgimit, por kërkon “mjekim intensiv nga specialistët e fushës”.

Chen u arrestua në Shqipëri në korrik të këtij viti për llogari të autoriteteve kineze. Sipas tyre, ai ka vjedhur 140 milionë dollarë përmes mashtrimit kompjuterik.