Rekord emigrantësh drejt Britanisë, tejkalohet shifra e vitit 2021

Publikuar më: 13/9/2022, ora 13:08
emigrante 1280x720

Rekord emigrantësh drejt Britanisë, tejkalohet shifra e vitit 2021

Publikuar më: 13/9/2022, ora 13:08

Numri i njerëzve që kanë kaluar Kanalin Anglez për në Mbretërinë e Bashkuar me varka të vogla ka kaluar deri më tani totalin për të gjithë vitin 2021. Të paktën 601 njerëz bënë udhëtimin e rrezikshëm për në Britani të hënën, duke e çuar në 28,561 numrin e personave krahasuar me 28,526 që kaluan në vitin 2021.

Kanali anglez ka parë gjithnjë e më shumë njerëz që rrezikojnë jetën e tyre për të arritur në Mbretërinë e Bashkuar vitet e fundit, shpesh në bordin e gomave të padepërtueshme, pasi janë shfrytëzuar nga bandat e trafikimit të qenieve njerëzore.

Një skemë e re është dakordësuar edhe mes sekretares së Punëve të Brendshme, Priti Patel, dhe qeverisë shqiptare, që parashikon bashkëpunim mes dy vendeve për të shqyrtuar dhe riatdhesuar sa më shpejt emigrantët shqiptarë, mes valës rekord të shqiptarëve që mbërrijnë në vend me gomone. Policë shqiptarë mund të dërgohen në Britaninë e madhe për të ndihmuar autoritet të menaxhojnë fluksin e emigrantëve të shumtë nga vendi ynë.

Në dhjetor 2018, sekretari i brendshëm i atëhershëm, Sajid Javid deklaroi një incident të madh mbi kalimet, në një vit kur vetëm 299 njerëz bënë udhëtimin.

Që atëherë, Zyra e Brendshme është zotuar në mënyrë të përsëritur se do ta bëjë rrugën “të pazbatueshme”, por numri i të ardhurve ka vazhduar të rritet. Rreth 1,843 u zbuluan në 2019, 8,466 në 2020 dhe 28,526 në 2021. Mendohej se deri në 60,000 njerëz mund të arrinin në Britani me varka të vogla këtë vit.

Rreziqet e mbingarkesës së gomones u theksuan kur 27 njerëz vdiqën, pasi varka e tyre u përmbys në brigjet e Francës vitin e kaluar.

Në një përpjekje për të penguar të tjerët nga kalimi, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar së fundmi kërcënoi se do të largonte azilkërkuesit në Ruanda.

Por skema është zhytur në sfida ligjore dhe më shumë se 22,000 njerëz kanë kaluar ngushticën e Doverit me varka të vogla që kur ish-sekretarja e brendshëm Priti Patel njoftoi marrëveshjen me Kigalin.

Qeveria ka bërë gjithçka për të ndalur kalimet dhe është akuzuar nga avokatët për përpjekje për të “demonizuar” njerëzit që mbështesin refugjatët.