Duket një fenomen me origjinë të mbinatyrshme, por “aureola e pilotit” shpjegohet nga fizika

Publikuar më: 14/9/2022, ora 07:20
aureola 1 1280x720

Duket një fenomen me origjinë të mbinatyrshme, por “aureola e pilotit” shpjegohet nga fizika

Publikuar më: 14/9/2022, ora 07:20

Aureola e pilotit është një iluzion optik që bën të duket se hija e një aeroplani ka një aureolë me ngjyrë ylberi që e shoqëron atë në lëvizjen e tij të dukshme. Mund të na bëjë të mendojmë për një fenomen misterioz, me origjinë të mbinatyrshme, por edhe në këtë rast shkenca mund të na shpjegojë se si janë gjërat.

Aureola, ose, siç përkthehet nga disa, lavdia e pilotit, është rezultat i një sërë procesesh të ngjashme me ato që krijojnë ylberin dhe shfaqet në pikën diametralisht të kundërt me atë të Diellit, në lidhje me vëzhguesin. Prandaj shpjegohet, para së gjithash, pse, duke e vëzhguar atë nga një aeroplan, kjo aureolë shfaqet në atë pozicion dhe “përcjell” hijen e avionit në lëvizjen e tij, siç mund ta shihni në videon e mëposhtme, të publikuar në gusht 2022 nga Linja ajrore Southwest Airlines.

Aureola me ngjyrë ylberi është rezultat i veprimit të pikave të ujit që gjenden në re, të cilat shpërndajnë rrezen e dritës që vjen nga burimi dielli dhe e zbërthen në ngjyra të ndryshme që formojnë “spektër” këtu disa detaje të tjera mbi “shkencën e ylberëve”.

Para ardhjes së aeroplanëve, një fenomen i ngjashëm mahniti alpinistët, duke vëzhguar hijen e tyre, ai u shfaq i rrethuar nga një aureolë shumëngjyrëshe “magjike”.

Ndër përshkrimet e para të fenomenit është ai i një grupi eksploruesish francezë, në vitin 1735, gjatë një ngjitjeje në Andet peruane. Ata treguan për “një fenomen që duhet të jetë aq i vjetër sa bota, por që askush nuk duket se e ka vërejtur deri më tani. Ajo që na dukej më e mrekullueshme ishte shfaqja e një aureole rreth kokës, e përbërë nga tre ose katër të vogla rrathë koncentrikë, me ngjyra shumë të ndezura, secila prej të cilave me të njëjtat ngjyra si ylberi primar, me të kuqen më të jashtme”.