Rama për median austriake: T’i mbajmë larg kërcënimet nga Ballkani

Publikuar më: 14/9/2022, ora 12:17

Rama për median austriake: T’i mbajmë larg kërcënimet nga Ballkani

Publikuar më: 14/9/2022, ora 12:17

Në një intervistë për median austriake ”Die Presse”, kryeministri Rama ka folur për Ballkanin dhe kërcënimet që i kanosen dhe ndikimin rus në rajon.

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama është i shqetësuar për ndikimin rus në rajon, por tregon mirëkuptim për mosvendosjen e sanksioneve nga ana e Serbisë.

***

Zoti kryeministër, sa e kërcënon lufta në Ukrainë stabilitetin dhe paqen në Ballkan?

Rama: Ai është një kërcënim potencial për rajonin tonë. Sepse në pjesë të Ballkanit, Rusia tradicionalisht ka një ndikim të fortë. Kjo vlen veçanërisht për Serbinë, Malin e Zi, Maqedoninë e Veriut dhe Republikën Srpska në Bosnje-Hercegovinë.

Çfarë do të thotë kjo për politikën e sanksioneve të BE-së kundër Rusisë?

Rama: Ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të mbajtur kërcënimin e mundshëm jashtë Ballkanit. Prandaj, nuk duhet të ushtrohet më presion ndaj Serbisë për të vendosur sanksione ndaj Rusisë. Sanksione të tilla nuk janë të mundshme, sepse pa Rusinë Serbia nuk mund të mbijetojë. Për më tepër, qeveria dhe presidenti Aleksandar Vuçiç nuk do t’i mbijetonin politikisht sanksioneve kundër Rusisë. Serbia tashmë ka mbajtur qëndrim. Nuk duhet të harrojmë se Beogradi tashmë ka votuar tre herë kundër Rusisë në OKB. Kjo është një surprizë e madhe. Është gjithashtu një shenjë se ka një vullnet të fortë në Beograd për t’u integruar në BE.

Ata duan të krijojnë një lloj miniSchengen mes Serbisë, Shqipërisë dhe Malit të Zi. Cilat janë shanset që kjo të ndodhë?

Rama: Ne kemi nevojë për lëvizjen e lirë të njerëzve, mallrave dhe shërbimeve ndërmjet vendeve tona. Kjo është pjesë e rrugës sonë drejt BE-së. Është shumë e rëndësishme sepse rrit shanset për rritje më të lartë ekonomike. Të gjithë ne në Ballkanin Perëndimor jemi tregje shumë të vogla. Prandaj, izolimi i mëtejshëm është shumë i pafavorshëm ekonomikisht për WB6. Tashmë po shohim përfitimet e afrimit në Ballkanin Perëndimor përmes një vëllimi më të madh tregtar.