Fondet për Hungarinë, Komisioni i BE-së propozon shkurtimin e 7,5 miliardë eurove

Publikuar më: 18/9/2022, ora 11:33

Fondet për Hungarinë, Komisioni i BE-së propozon shkurtimin e 7,5 miliardë eurove

Publikuar më: 18/9/2022, ora 11:33

Pas raportit të Parlamentit të BE-së, i cili përcaktoi Hungarinë si një “kërcënim sistemik” për vlerat themeluese të Evropës, Komisioni Evropian propozoi një shkurtim prej 65% të fondeve të kohezionit të Budapestit, i barabartë me 7.5 miliardë euro. Sipas Komisionit, rreziku i paraqitur për buxhetin e BE-së në kuadër të shkeljeve të shtetit të së drejtës “mbetet” pavarësisht masave të premtuara nga qeveria hungareze për zgjidhjen e problemeve të treguara.

Komisioneri Johannes Hahn shpjegoi se “ne patëm një diskutim shumë të mirë dhe një vendim unanim” për procedurën e mekanizmit të sundimit të ligjit. “Ky është rasti i parë që synon të mbrojë karakteristikat e ligjit që komprometojnë përdorimin e fondeve të BE-së”. Në Hungari, theksoi ai, shfaqen “pamjaftueshmëritë e sektorit publik në adresimin e konfliktit të interesit dhe shqetësimeve që lidhen me besimin në interesin publik”.

Mekanizmi, i cili ishte miratuar nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë vetëm disa javë më parë, pas një sfide nga Budapesti dhe Polonia, i lejon Brukselit të vendosë sanksione financiare ndaj shteteve anëtare “për të mbrojtur buxhetin” nëse ato konsiderohen se kanë shkelur vlerat thelbësore të BE-së.

Vendimi për vendosjen e gjobës financiare u mor unanimisht nga komisionerët, tha Hahn, gjatë mbledhjes së tyre të Kolegjit të mbajtur në mënyrë të jashtëzakonshme më herët në mëngjes.