Problem, plehrat kimike, subvencionimi i grurit po “josh” fermerët në Korçë

Publikuar më: 20/9/2022, ora 12:09

Problem, plehrat kimike, subvencionimi i grurit po “josh” fermerët në Korçë

Publikuar më: 20/9/2022, ora 12:09

Skema e re e subvencionimit për fermerët që kultivojnë grurë duket se ka joshur fermerët në qarkun e Korçës dhe pritshmëritë janë që sipërfaqet e mbjella me grurë të jenë më të larta, krahasuar me vitet e mëparshme, kur sipërfaqet me drithëra po uleshin nga viti në vit.

Kjo pritshmëri bazohet edhe në numrin e aplikuesve, për të përfituar nga kjo skemë.

Skema është vlerësuar edhe nga vetë fermerët, të cilët e shohin ndihmën nga shteti si faktorin kryesor të mbijetesës së tyre. Por çmimet e larta te plehrave kimike dhe dëmet që shkaktohen nga kushtet atmosferike shikohen si problematika që nuk garantojnë një prodhim dhe fitim të mbarë.

Ndërkohë edhe fiksimi i çmimeve të ulëta të produkteve bujqësore nga administratorët e pikave të pakta të grumbullimit është një tjetër shqetësim i fermerëve të cilët nuk arrijnë as të nxjerrin shpenzimet me çmimet që u ofrohen për produktet bujqësore.