Anija kozmike e NASA-s gati për t’u përplasur me një asteroid

Publikuar më: 26/9/2022, ora 10:21
nasa asteroidi 1280x720

Anija kozmike e NASA-s gati për t’u përplasur me një asteroid

Publikuar më: 26/9/2022, ora 10:21

Agjencia Amerikane e Hapësirës do të përplasë një sondë me një asteroid, në orët e ardhshme, në përpjekje për të përmbyllur misionin e parë të plotë të mbrojtjes planetare.

Ky mision quhet Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit, ose DART, i cili dëshiron të shohë se sa e vështirë do të ishte të ndalonte një shkëmb të madh hapësinor që të godiste Tokën.

Kjo do të zhvillohet rreth 11 milionë km larg në një objektiv të quajtur Dimorphos.

Agjencia thotë se shkëmbi nuk është aktualisht në një rrugë për të goditur Tokën dhe as testi nuk do ta dërgojë atë aksidentalisht në drejtimin tonë.

Teleskopët do të shikojnë nga larg, duke përfshirë observatorin e ri superhapësinor James Webb.

Deri më sot, NASA ka gjurmuar vetëm rreth 40% të objekteve afër Tokës. Asteroidë surprizë kanë vizituar Tokën në të kaluarën dhe padyshim që do ta bëjnë këtë në të ardhmen. Eksperimentet si misioni DART mund të ndihmojnë në përgatitjen e njerëzimit për një ngjarje të tillë.