Rrjedhje misterioze gazi, probleme në gazsjellësit rusë pranë Suedisë e Danimarkës

Publikuar më: 27/9/2022, ora 13:14
MB ALARMI GAZI RUSIA frame 246 1280x720

Rrjedhje misterioze gazi, probleme në gazsjellësit rusë pranë Suedisë e Danimarkës

Publikuar më: 27/9/2022, ora 13:14

Vendet europiane nisën hetime për disa rrjedhje misterioze në dy gazësjellës të Rusisë që shtrihen poshtë detit Baltik pranë Suedisë dhe Danimarkës.

Stokholmi lëshoi një paralajmërim lidhur me tubacionet e Nord Stream 1 dhe Nord Stream dy, ndërsa Kopenhagen ka ngritur nivelin e alarmit ne sektorin energjetik.

Aktualisht, asnjëri prej tubacioneve nuk dërgon gaz për në Europë, por kanë qenë në qendër të një përplasjeje energjetike mes BE-së dhe Rusisë, gjë e cila rezultoi në rritjen e ndjeshme të çmimit të gazit.

Gazprom, kompania shtetërore ruse që menaxhon tubacionet, nuk ka komentuar këto zhvillime. Megjithatë një media gjermane, Tageshpiel, raporton se bëhet fjalë për një operacion të mirëfilltë sabotazhi të kryer nga vetë rusët me nëndetëse. Ndër motivet e dyshuara, qëndron përpjekja për të mos rihapur gazsjellësit dhe për të lënë Europën pa gaz, në një dimër që po parashikohet gjithnjë e më i vështirë për miliona njerëz.