Shqipëria përplaset me Rusinë në OKB për pavarësinë e Kosovës

Publikuar më: 28/9/2022, ora 16:09

Shqipëria përplaset me Rusinë në OKB për pavarësinë e Kosovës

Publikuar më: 28/9/2022, ora 16:09

Në seancën e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, u përmend dhe Kosova, me përfaqësuesin e Rusisë që tentoi të krahasonte pavarësinë e saj me aneksimet që po planifikon të bëjë në 4 rajone të Ukrainës. Akuzës së ambasadorit Vasily Nebenzya, se perëndimi përdor standarde të dyfishta, iu përgjigj ambasadori shqiptar në OKB, Ferit Hoxha. Ai tha se kjo deklaratë e delegacionit rus për Kosovën është e pasaktë dhe e gabuar, pasi Prishtina e Beogradi nuk bëjnë luftë, por takohen dhe dialogojnë.

“Duke u refuzuar banorëve të Donbas-it në territoret e çliruara të Ukrainës, të drejtën për vetëvendosje, delegacionet perëndimore po demonstrojnë standardet e tyre të dyfishta skandaloze. Kritikët më të zëshëm të referendumit në Donbas, Zaporozhia dhe obeliskët e Hurstonit ishin, dikur në ballë të mbështetjes së pavarësisë së Kosovës, pastaj deklaruan se territori kishte të drejtë të largohej nga shteti serb nëse ekzistonte një kërcënim real që të drejtat e shqiptarëve të Kosovës do të cënoheshin rëndë nga e ashtuquajtura vazhdimësi korrigjuese, dhe se kjo nuk ishte vetëm deklaratë, por qëndrimi zyrtar ligjor i paraqitur nga shtetet perëndimore në Gjykatën Ndërkombëtare të OKB-së në vitin 2008. Ndryshe nga situata në Krime, Luhansk, Donjeck dhe Zaporizhia, në Kosovë absolutisht nuk ka pasur referendum, populli nuk ka votuar atje dhe ka qenë vetëm një shpallje e pavarësisë, e miratuar nga autoritetet e përkohshme vetëqeverisëse që tejkaluan kompetencat e tyre”, tha ambasadori rus.

“Delegacioni rus bëri përsëri një paralele me Republikën e Kosovës, një vend i pavarur që është njohur nga gjysma e Kombeve të Bashkuara duke përfshirë gjysmën e këtij këshilli, pra kjo është e gabuar, e pasaktë dhe për të ardhur keq. Askush nuk mund të mashtrohet nga kjo, askush nuk tenton të krahasojë të pakrahasueshmen, asnjë rrugë e shkurtër nga konteksti historik dhe politik nuk do ta ndihmojë Rusinë të largojë vëmendjen nga lufta e saj në Ukrainë, ose të ngrejë urën e saj tek e drejta ndërkombëtare, e cila e ka bërë atë një paralele ndërkombëtare. Kosova dhe Serbia janë të detyruara të dialogojnë për të zgjidhur problemet e tyre, ata takohen, nuk luftojnë”, iu përgjigj ambasadori ynë në OKB, Ferit Hoxha.