Avioni supersonik bërthamor, 5500 kilometra distancë i bën për 80 minuta

Publikuar më: 30/9/2022, ora 14:00

Avioni supersonik bërthamor, 5500 kilometra distancë i bën për 80 minuta

Publikuar më: 30/9/2022, ora 14:00

Udhëtimi nga Londra drejt Nju-Jorkut zgjat përgjithësisht 7 orë e gjysmë. Por një avion i ri supersonik, i cili do të përdorë motorë bërthamorë, do të bëjë që distanca mes dy qyteteve, prej mbi 5500 kilometrash, të përshkruhet në vetëm 80 minuta.

Ideja e çmendur, që do të revolucionarizojë fluturimin vjen nga projektuesi spanjoll Oscar Viñals i cili e ka çuar një shkallë më lart propozimin për avionët supersonikë.

Modeli i projektuar prej tij, i quajtur Hyper Sting, duhet të arrijë një shpejtësi fluturimi prej 4000 kmh, rreth tri herë më shumë se shpejtësia e zërit dhe dyfishin e shpejtësisë së avionëve Concorde, të vetmit aeroplanë supersonikë të prodhuar e të përdorur deri më sot. Sipas Viñals, avioni i tij do të mbajë rreth 170 pasagjerë.

Reaktori bërthamor me ftohje të brendshme për momentin është vetëm një koncept teorik, por Viñals shpjegon se ky sistem novator do të lejojë avionin të arrijë shpejtësinë aq shumë të kërkuar, që do të bashkojë botën në një mënyrë të papërjetuar më parë.

Avioni Hyper Sting do të jetë shumë më i madh se Concorde. Sipas projektit të Viñals, avioni do të jetë 100 metra i gjatë, rreth 30 metra më i gjatë se Concorde. Ndërsa hapja e krahëve do të jetë 51,5 metra, më shumë se dyfishi i Concorde.

“Concorde ishte një makineri e jashtëzakonshme, një eksperiment fisnik, por ndoste shumë ambientin, bënte shumë zhurmë dhe ishte shumë i kushtueshëm për t’u përdorur”, tha Viñals. “Epoka e re e fluturimeve supersonike është pranë, por ka ende sfida për të kapërcyer. Mendoj se prodhimi i një avioni të tillë do të nisë përtej vitit 2030 dhe kostot nuk do të jenë të ulëta”.

Detajet teknike të Hyper Sting

  • Kapaciteti: 130-170 udhëtarë
  • Gjatësia: 100,03 metra
  • Hapja e krahëve: 51,4 metra
  • Shpejtësia maksimale: 4287 km/h
  • Lartësia maksimale: 20000 metra