Frontex: Mbi 1.3 milionë rusë kanë hyrë në BE që nga fillimi i luftës në Ukrainë

Publikuar më: 2/10/2022, ora 08:16

Frontex: Mbi 1.3 milionë rusë kanë hyrë në BE që nga fillimi i luftës në Ukrainë

Publikuar më: 2/10/2022, ora 08:16

Që nga fillimi i pushtimit rus në Ukrainë, tashmë më shumë se 1 303 000 qytetarë rusë kanë hyrë në Bashkimin Evropian përmes kufijve tokësorë. Në të njëjtën kohë, më shumë se 1 273 000 qytetarë rusë janë kthyer në Rusi përmes kufijve tokësorë me BE-në.

Pas njoftimit të mobilizimit të pjesshëm nga Rusia, vendet fqinje anëtare të BE-së kanë parë një rritje të pikave kufitare. Gjatë javës së kaluar, afro 66 000 qytetarë rusë hynë në BE, më shumë se 30% krahasuar me javën e kaluar. Shumica e tyre mbërritën në Finlandë dhe Estoni. Gjatë katër ditëve të fundit, 30 000 qytetarë rusë kanë mbërritur në Finlandë.

Shumica e tyre kanë leje qëndrimi ose viza në shtetet anëtare të BE-së ose vendet e asociuara të Shengenit, të tjerët kanë shtetësi të dyfishtë. Shtetet anëtare po raportojnë gjithashtu hyrje nga qytetarët ukrainas që kanë nevojë për mbrojtje të përkohshme, ndërsa ata largohen nga rajoni lindor i pushtuar i Ukrainës përmes Rusisë.

Frontex vlerëson se kalimet ilegale të kufirit ka të ngjarë të rriten nëse Federata Ruse vendos të mbyllë kufirin për rekrutët e mundshëm. Më 19 shtator, Polonia, Lituania, Letonia dhe Estonia vendosën kufizime në lidhje me hyrjen e qytetarëve rusë që udhëtojnë vetëm për qëllime turizmi ose argëtimi. Kufizime të ngjashme po shqyrtohen edhe në Finlandë.

“Në afat të shkurtër, ka të ngjarë të shohim një numër në rritje të qytetarëve rusë që vijnë në pikat e kalimit kufitar në BE për shkak të pasigurisë që lidhet me mobilizimin e vazhdueshëm në Federatën Ruse. Në terma afatgjatë, ne mund të shohim një rritje të kalimeve të paligjshme kufitare në kufijtë e jashtëm të BE-së me Rusinë dhe Ukrainën, si dhe një rritje të qëndrimeve të paligjshme në BE nga qytetarët rusë tashmë të pranishëm në Shtetet Anëtare”, raporton Frontex.