Antitrupa të paktë, zhgënjejnë testet e para njerëzore të vaksinës nga hunda të Oxford dhe AstraZeneca

Publikuar më: 12/10/2022, ora 10:12
vaksina intranazale 1280x720

Antitrupa të paktë, zhgënjejnë testet e para njerëzore të vaksinës nga hunda të Oxford dhe AstraZeneca

Publikuar më: 12/10/2022, ora 10:12

Kushdo që shpreson të ketë së shpejti një formulë spray të vaksinave më të zakonshme kundër COVID në dispozicion, do të duhet të presë. Provat klinike në versionin përmes hundës të vaksinës së Oxford dhe AstraZeneca, janë ndalur papritur për shkak të efikasitetit të dobët të kësaj mënyre administrimi te njerëzit. Performanca e ulët e preparatit në nxitjen e një reagimi imunitar do të detyrojë të rishikohet formulimi dhe dozat, ose të fokusohet në mjete më të avancuara sesa një pompë e thjeshtë për të futur vaksinën në traktin e thellë të frymëmarrjes.

Ndërsa vaksinat kundër Covid aktualisht të disponueshme (përfshirë vaksinën e Oksfordit) janë jashtëzakonisht efektive në parandalimin e sëmundjeve të rënda, shtrimit në spital dhe vdekjes, ato nuk janë aq efektive në ndalimin e infeksionit të thjeshtë. Për këtë arsye, që nga fillimi i pandemisë, vaksinat nga hunda janë parë me interes, më të lehta për t’u administruar edhe pa ndihmë mjekësore dhe potencialisht të afta për të bllokuar transmetimin e virusit, sepse ato veprojnë pikërisht në pikën ku SARS-CoV-2 sulmon organizmin, përpara se patogjeni të përhapet. Megjithatë, rruga drejt zhvillimit të tyre nuk është pa pengesa.

Shkencëtarët nga Instituti Jenner i Oksfordit testuan efektivitetin e vaksinës spray ChAdOx1 (vaksina Oxford-AstraZeneca) të rreth tridhjetë vullnetarëve të pavaksinuar. 12 persona të tjerë e morën atë si përforcues. Kjo provë e fazës 1 nuk zbuloi asnjë shqetësim sigurie: vaksina u pranua mirë pa efekte anësore. Megjithatë, ajo prodhoi një përgjigje imune “të dobët dhe jokonsistente, të pamjaftueshme, shkruajnë studiuesit në revistën shkencore eBioMedicine, për të garantuar një zhvillim të ardhshëm të formulës aktuale të kombinimit për pajisjen. Do të thotë që, siç është, nuk funksionon dhe se duhet ndërhyrë qoftë në formulimin e vetë vaksinës, qoftë në mënyrën e administrimit të saj.

Ekipi mati antitrupat mukozale (d.m.th. në traktin respirator) dhe sistematik (në qarkullimin e gjakut, ato që normalisht induktohen nga vaksinat e injektueshme). Një spërkatje e vetme e vaksinës intranazale kishte pak efekt. Pas dy spërkatjesh, një pjesë e vogël vullnetarësh treguan antitrupa mukozale, por në nivele pak më të larta se ato të nxitura nga një infeksion normal SARS-CoV-2. Sa i përket antitrupave sistematikë, vetëm një muaj pas vaksinimit me spray ato u zbuluan në disa vullnetarë dhe në sasi shumë më të ulëta se ato të shkaktuara nga e njëjta vaksinë me injeksion.

Një problem mund të vijë nga fakti se pikat e spërkatura përfundojnë kryesisht në gojë dhe prej andej në stomak, ku degradohen shpejt.

Më pas, vaksina duhet të riformulohet ose doza të rishikohet në mënyrë që të ndalet në traktin respirator, ku kërkohet të veprojë. Një strategji tjetër mund të jetë ndryshimi i mjeteve të “dorëzimit” të vaksinës dhe përpjekja për ta administruar atë me një nebulizator që e fut atë në rrugët e thella të frymëmarrjes, direkt në mushkëri. Prandaj, në një farë kuptimi, gjykimi ishte i dobishëm, sepse jepte indikacione se si do të vazhdohej.

Së fundmi janë miratuar për përdorim dy vaksina intranazale kundër Covid. Kina administron përforcuesin e vaksinës CanSino me një nebulizator që e kthen versionin e lëngshëm të injektueshëm në një mjegull për të marrë frymë. Ndërsa kompania farmaceutike indiane Bharat Biotech e Hyderabad ka zhvilluar një vaksinë intranazale që do të dorëzohet me dy hapa.