Misioni Artemis drejt Hënës, përpjekje e re nisjeje më 16 nëntor

Publikuar më: 15/11/2022, ora 16:26
artemis 1280x720

Misioni Artemis drejt Hënës, përpjekje e re nisjeje më 16 nëntor

Publikuar më: 15/11/2022, ora 16:26

Numërimi mbrapsht ka filluar. Pas përpjekjeve të ndërprera disa muaj më parë, nesër në mëngjes më 16 nëntor në orën 07:04, misioni Artemis I do të ngrihet nga platforma e lëshimit të Kepit Canaveral 39B.

Vendimi u mor nga drejtuesit e NASA-s të misionit Artemis, pas takimit të së hënës më 14 nëntor.

Inxhinierët përfunduan një analizë të detajuar të kapakëve në një shtresë midis një ogive në sistemin e ndërprerjes së nisjes së Orionit dhe përshtatësit të modulit të ekuipazhit dhe analizuan rreziqet e mundshme, nëse do të shkëputej gjatë nisjes. Analizat e hollësishme kanë vërtetuar se ka një probabilitet shumë të ulët që materiali të shkëputet, dhe edhe nëse do të ndodhte, nuk do të përbënte rrezik për fluturimin.

Më pas, teknikët vazhduan të zëvendësonin një lidhës elektrik për mbledhjen e të dhënave të sistemit të mbushjes me hidrogjen. Ndërsa problemi nuk është zgjidhur plotësisht, inxhinierët janë të sigurt se kanë burime të tepërta informacioni, të mjaftueshme për të argumentuar se nisja mund të vazhdojë.

Artemis është misioni i parë pa pilot që kthen njerëzimin në Hënë. Misioni tjetër është planifikuar për vitin 2024.