Të rejat e maturës shtetërore, provimet në salla të mëdha, rivlerësim testit dhe mjekësia me konkurs

Publikuar më: 22/11/2022, ora 17:57

Të rejat e maturës shtetërore, provimet në salla të mëdha, rivlerësim testit dhe mjekësia me konkurs

Publikuar më: 22/11/2022, ora 17:57

Ministria e Arsimit publikon të rejat e maturës shtetërore. Gjatë një takimi me maturantë, prindër dhe mësues në Elbasan, ministrja Evis Kushi deklaroi tri ndryshimet që prekin maturën e sivjetshme, nga hartimi i testit, administrimi i provimit dhe mundësia e rivlerësimit të testit.

Pas diskutimeve me grupet e eksperteve, ministrja Kushi publikoi edhe peshën e notës mesatare dhe provimeve të maturës në konkursin e mjekësisë.

Testi elektronik për mjekësinë do të ketë 30% te pikëve, ndërsa 70% do ti ketë mesatarja e gjimnazit dhe notat e provimeve të maturës.

Pas shumë vitesh nga heqja e konkurseve në universitete, Ministria e Arsimit po piloton testimin elektronik për degën e mjekësisë.

Fondi i pyetjeve nga lënda e kimisë, biologjisë dhe fizikës por hartohet nga një grup mësuesish dhe do të bëhen publike për maturantët në ditët e fundit të dhjetorit.