“Vdes” revolta në Kinë

Publikuar më: 29/11/2022, ora 09:06

“Vdes” revolta në Kinë

Publikuar më: 29/11/2022, ora 09:06

Stuhia e revoltave popullore në Kinë duket se ka përfunduar. Protestat masive kundër kufizimeve strikte për të luftuar valën e re të Covid-19 janë shuar, pasi autoritetet shtrënguan mënyrat për shmangien e tyre.

Një prani e madhe e policisë është raportuar në disa qytete dhe disa tubime u shtypën ose nuk u realizuan. Raportohet për njerëz që janë marrë në pyetje dhe që telefonat e tyre të jenë kontrolluar. Por kinezët jashtë shtetit kanë vazhduar protestat, në të paktën dhjetëra qytete anembanë botës.

Demonstratat u intensifikuan gjatë fundjavës pas një zjarri në një bllok banimi në një qytet në Kinën perëndimore, që vrau 10 persona të enjten. Besohet gjerësisht se banorët nuk mund t’i shpëtonin zjarrit për shkak të kufizimeve të Covid, por autoritetet lokale e kanë kundërshtuar këtë.

Si rezultat, mijëra dolën në rrugë për ditë të tëra, duke kërkuar fundin e izolimeve të Covid – me disa madje që bënin thirrje të rralla që presidenti Xi Jinping të dorëhiqej. Por protestat e planifikuara në Pekin nuk ndodhën pasi oficerët rrethuan vendet e grumbullimit.

Në Shangai, barriera të mëdha u ngritën përgjatë rrugës kryesore të protestës dhe policia bëri disa arrestime. Të martën në mëngjes, policia mund të shihej në të dy qytetet duke patrulluar zonat ku disa grupe kishin sugjeruar që njerëzit të mblidheshin përsëri.

Një protestë e vogël në qytetin jugor të Hangzhou të hënën në mbrëmje u ndal gjithashtu me shpejtësi me njerëz të arrestuar me forcë.