Dëgjoni zhurmën e motit në planetin Mars

Publikuar më: 14/12/2022, ora 12:51
Mars roboti NASA regjistrohet zhurma stuhi 1280x720

Dëgjoni zhurmën e motit në planetin Mars

Publikuar më: 14/12/2022, ora 12:51

Për herë të parë, roboti Perseverance i dërguar në Mars ka arritur të regjistrojë zhurmën e një stuhie në planetin e kuq. Stuhia kaloi shumë pranë robotit teksa ai po eksploronte një liqen të lashtë në Mars dhe për shkak se e kishte mikrofonin ndezur, regjistroi gjithçka.

Stuhitë e fuqishme, të quajtura “djaj pluhuri”, janë të zakonshme në Mars dhe janë pjesë e panoramës meteorologjike në këtë planet.

Gjatë misioneve të tjera të robotit të dërguar nga NASA atje, janë mbledhur foto dhe të dhëna për kushtet e motit. NASA madje ka arritur të regjistrojë sinjale sizmike dhe magnetike të krijuara nga “djajtë e pluhurit”. Por deri tani, mungonin zhurmat.

Roboti Perseverance zbriti në Mars në shkurt 2021, duke u bërë misioni i parë hapësinor në planetin e kuq që mbante edhe mikrofona. Regjistrimi ka ndodhur më 27 shtator 2021. Gjatë videos 11-sekondëshe dëgjohen dy momente me erë me frekuencë të ulët dhe më pas një zhurmë më e madhe, e shkaktuar nga stuhia.

Dr. Naomi Murdoch, kërkuese nga Instituti i Aeronautikës dhe Hapësirës në Universitetin e Tuluzës, thotë për CNN se të dhënat e marra nga stuhitë janë të rëndësishme për të kuptuar klimën në Mars. “Kjo është e rëndësishme edhe për misionet hapësinore, pasi na jep një ide për dëmet që mund t’u shkaktohet pajisjeve”.