Organizmi më i madh në botë po shkon drejt “vdekjes”

Publikuar më: 28/12/2022, ora 18:18

Organizmi më i madh në botë po shkon drejt “vdekjes”

Publikuar më: 28/12/2022, ora 18:18

Pando që në latinisht do të thotë “unë përhapem” mban shumë rekorde. Shkencëtarët vlerësojnë se kjo korije me aspen që lëkundet përmban rreth 47,000 pemë individuale, të gjitha me të njëjtën ADN.

Në total, Pando peshon 6000 ton. Sistemi rrënjor i Pando-s vlerësohet të jetë mijëra vjeçar, ndërsa modelet e habitatit e vendosin moshën e tij maksimale në 14,000 vjet. Kjo e bën Pando-n një nga organizmat e gjallë më të vjetër që ne njohim deri më sot.

Por mbretërimi i gjatë i Pando-s është nën presion. Zona e Aspenit ka tejkaluar presionin biologjik të mijëvjeçarëve, por një kombinim i kullotjes, zhvillimit njerëzor dhe thatësirës e rrezikon Pando-n deri në pikën e më kritike.

Paul C. Rogers i Universitetit Shtetëror të Jutës drejtoi një tentativë fillestare në vitin 2018 për t’i bërë Pando-s një kontroll shëndetësor.

Rogers gjeti shenja shqetësuese se Pando po zvogëlohej, kryesisht për shkak të kullotjes të tepërt nga dreri dhe bagëtia.

Në vitin 2021, Rogers u kthye për të bërë matje të reja të Pandos dhe raportoi lajme edhe më të zymta. Sipas rezultateve të tij, të publikuara në revistën Conservation Science and Practice, Pando nuk po rritet aq shpejt sa të mund të përballojë kullotjen e tepërt dhe ndikimin e njeriut.

Është i gjithë faji ynë

Fatkeqësisht, bollëku i tepërt i barngrënësve është i lidhur drejtpërdrejt me ndërhyrjet njerëzore në zonë. Ne kemi shkelur vazhdimisht Pando-n gjatë dekadave të fundit, duke ndërtuar shtylla telefonike, kampe dhe rrugë. Zhvillimi dhe mirëmbajtja e vazhdueshme e këtyre zonave mund të sigurojë foragjere ideale për drerët e mushkës, të cilëve u pëlqen të ushqehen me gjethe dhe lastarë të pyllit të ulët.

Sikur të mos mjaftonte kjo, këtyre barngrënësve u mungojnë grabitqarët.

Së fundi, Shërbimi Pyjor i SHBA-së mban një pjesë ku fermerët mund t’i lënë bagëtitë e tyre të kullosin në Pando për rreth dy javë çdo vit. Këto bagëti mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në një periudhë të shkurtër kohe. Ndikimi në rritje i këtyre barngrënësve ka sjellë katastrofën për Pando.