Ky është gjiganti ganez, Awuche, njeriu më i gjatë në botë

Publikuar më: 2/1/2023, ora 11:14

Ky është gjiganti ganez, Awuche, njeriu më i gjatë në botë

Publikuar më: 2/1/2023, ora 11:14

Një spital lokal në veri të Ganës i tha 29-vjeçarit Sulemana Abdul Samed gjatë një prej kontrolleve të tij të fundit se ai kishte arritur lartësinë 9 ft 6 in (2.89 m). Kjo do ta bënte atë njeriun më të gjatë në botë, por kishte një kleçkë, pasi klinika rurale nuk mund të ishte e sigurt për gjatësinë e tij, sepse nuk kishte mjetet e duhura matëse.

I diagnostikuar me gjigantizëm disa vite më parë, i riu po ndiqte një takim mujor për t’u marrë me komplikimet e të jetuarit si gjigant, kur iu kërkua të qëndronte drejt kundër një shufre matëse. I njohur për të gjithë me pseudonimin e tij Awuche, që do të thotë “Le të shkojmë” në Hausa, ai u befasua nga spektakli që po shkaktonte.

Kur u pa se Awuche do të ishte së shpejti një “gjigant”

Kjo rritje në gjatësi filloi të vihej re kur ai ishte 22 vjeç dhe jetonte në kryeqytetin Akra. Awuche ishte zhvendosur atje për të provuar fatin e tij në qytet, ku jetonte një nga vëllezërit e tij, pasi mbaroi shkollën e mesme.

Ai punonte në një kasap, kursente para për të marrë mësime në një autoshkollë. Fillimisht ai vuri re se gjuha i ishte rritur aq shumë, sa s’mund të merrte dot as frymë. Ai vizitoi një farmaci lokale për të marrë disa ilaçe, por disa ditë më vonë ai kuptoi se çdo pjesë tjetër e trupit të tij kishte filluar të rritet në madhësi.

Kur familja dhe miqtë nga fshati i tij vizitonin qytetin, të gjithë do të vinin re për rritjen e tij dhe pikërisht në këtë pikë ai kuptoi se po kthehej gradualisht në një gjigant. Ai ka mbetur me një shpinë të lakuar anormalisht, një nga simptomat kryesore të gjendjes së tij, sindroma Marfan, një çrregullim gjenetik që prek indet lidhëse të trupit.

Komplikimet më serioze përfshijnë defekte në zemër. Mjekët thonë se ai ka nevojë për një procedurë kirurgjikale në trurin e tij për të ndaluar rritjen. Por sigurimi publik i kujdesit shëndetësor të Ganës nuk mund ta mbulojë këtë, duke siguruar vetëm trajtimin bazë. Për çdo vizitë në spital ai ende duhet të mbledhë rreth 50 dollarë (40 £).

Problemet e tij shëndetësore përfundimisht e detyruan atë të kthehej në fshatin e tij të lindjes gjashtë vjet më parë dhe të hiqte dorë nga ëndrrat e tij për t’u bërë shofer. Ai tani jeton me vëllain e tij – dhe ia del mbanë pasi krijoi një biznes të vogël që shet kredite për telefon celular. Lartësia e tij ka kufizuar edhe jetën e tij shoqërore.

Por Awuche nuk lejon që problemet e tij ta rrëzojnë. Ai është plot shpirt ndërsa korniza e tij e gjatë e hollë thur nëpër shtigjet me pluhur të fshatit – duke buzëqeshur ndërsa njerëzit i thërrasin. Disa njerëz duan të bëjnë selfie me të – madje edhe të panjohur vijnë për të pyetur nëse ai është gjiganti që kanë parë në rrjetet sociale.

Ai është falënderues ndaj familjes për mbështetjen e tij emocionale, duke thënë se nuk njeh të afërm të tjerë, përfshirë tre vëllezërit e tij, të cilët tregojnë ndonjë shenjë se janë në gjendjen e tij. Ai do të donte të martohej dhe të kishte fëmijë një ditë, por dëshiron që së pari të përqendrohet në rregullimin e shëndetit të tij.

Prioriteti i tij i parë është të përpiqet të mbledhë para për operacione plastike për t’u marrë me një ankesë serioze të lëkurës në njërën këmbë, kyçin e këmbës dhe këmbën e shkaktuar nga rritja e tepërt e gjymtyrëve. Por duke parë gishtat e tij të fashuar, Awuche refuzon të dëshpërohet nga gjendja e tij e vështirë.

“Kështu e zgjodhi Allahu për mua, unë jam mirë. Nuk kam asnjë problem me mënyrën se si Zoti më krijoi.”

Awuche