Bekimi i ujërave, besimtarët ortodoksë kremtojnë pagëzimin e Jezu Krishtit

Publikuar më: 6/1/2023, ora 14:32

Bekimi i ujërave, besimtarët ortodoksë kremtojnë pagëzimin e Jezu Krishtit

Publikuar më: 6/1/2023, ora 14:32

Besimtarët ortodoksë në të gjithë vendin kanë kremtuar ditën e Epifanisë, pagëzimit të Jezu Krishtit dhe bekimin e ujërave.

Me këtë rast janë mbajtur meshat e posaçme, si dhe është kryer riti i hedhjes së Krishtit në ujë. Në Korçë, pas meshës së mbajtur në katedralen e qytetit, kryqi u hodh në ujërat e shatërvanit dhe i riu që kapi jep urimin për këtë ditë të shënuar të besimtarëve ortodoksë.

Në qytetet e Vlorës dhe Durrësit hedhja e kryqit është bërë në ujërat e detit Jon dhe Adriatik, ku të rinjtë kanë sfiduar dimrin dhe temperaturën e ulët të ujit për të kapur kryqin.

Edhe në Gjirokastër është mbajtur mesha e Epifanisë dhe më pas kryqi është hedhur në ujërat e lumit Drino.

Sipas besimit të ortodoksëve më datën 6 janar të gjitha ujërat janë të bekuar dhe besimtarët mbushin ujë për ta çuar në familjet e tyre dhe luten për mbarësi dhe begati.