Ekziston një rregull shkencor për përzierjen e letrave të bixhozit

Publikuar më: 8/1/2023, ora 13:54
letrat 1280x720

Ekziston një rregull shkencor për përzierjen e letrave të bixhozit

Publikuar më: 8/1/2023, ora 13:54

Ekziston edhe një metodë shkencore për përzierjen e letrave të bixhozit. Është një rregull i saktë i nxjerrë nga një sërë studimesh të ndërlikuara që lidhen me llogaritjen e mundësive. Sipas këtij parimi, për të marrë një përzierje efektive, d.m.th. për të gjeneruar një shumëllojshmëri të përshtatshme të konfigurimeve të mundshme të letrave të bixhozit, është e nevojshme t’i përzieni ato shtatë herë radhazi.

Dëshmi për këtë metodologji është një model llogaritje i njohur si “modeli Gilbert-Shannon-Reeds”, nga emri i matematikanëve amerikanë që e teorizuan atë duke filluar nga vitet 1950.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se ky rregull zbatohet vetëm nëse 52 letrat përzihen me të ashtuquajturën metodë “riffle shuffle”, të cilën ne e quajmë  edhe “stili amerikan”.

Metoda “riffle shuffle”

I përdorur shpesh nga magjistarët, ai konsiston në ndarjen e paketës në dysh dhe më pas rrëshqitjen e këtyre nën-pakove krah për krah, në mënyrë që të hidhet një kartë nga e djathta dhe një nga e majta, duke i mbivendosur shpejt njëra mbi tjetrën.