Software ukrainas që mund të jetë vendimtar në luftë

Publikuar më: 8/1/2023, ora 11:19
software 1280x720

Software ukrainas që mund të jetë vendimtar në luftë

Publikuar më: 8/1/2023, ora 11:19

Ukraina ka zhvilluar një “software” ushtarak që tregon në kohë reale evolucionin luftës me Rusinë. Përmes programit kompjuterik Delta, ushtria ukrainase mund të shohë se ku ndodhen tanket, depot e municioneve dhe njësitë e këmbësorisë së armikut.

“Falë Deltës, Ukraina arriti sukseset e fundit ushtarake kundër Rusisë dhe arriti të rimarrë një pjesë të territorit që kishte humbur në fillim të luftës”, shpjegoi një oficer i ushtrisë ukrainase për gazetën gjermane “Die Welt”.

Ky software u zhvillua nga Aerorozvidka, një kolektiv i themeluar në vitin 2014, qëllimi i të cilit ishte të mbështeste forcat e armatosura të Ukrainës me dronë zbulimi. Fillimisht, funksionimi i tij përbëhej nga një sistem vëzhgimi video me informacionin e regjistruar nga dronët. Tani, kompania që zhvilloi programin arriti të integrojë imazhe satelitore dhe biseda radio që përgjohen nga ana e armikut në Delta.

Falë këtij lloj programi, informacioni që dihet për frontin nuk transmetohet më sipas hierarkisë ushtarake, por shpërndahet në mënyrë të drejtpërdrejtë dhe të decentralizuar. Kjo prish hierarkinë e ushtrisë sovjetike, pasi ushtria zbulon, në kohë reale, se çfarë po ndodh në tokë, det, ajër ​​dhe hapësirën kibernetike.

Delta gjithashtu monitoron aktivitetet e dyshimta, gjë që ka lejuar që sulmet kibernetike ruse të jenë më pak të suksesshme.

Në mënyrë që ushtria ukrainase të ketë akses në software, shërbimi i inteligjencës kombëtare ukrainase kryen një procedurë të veçantë përpara se t’u japë llogarinë përdoruesve të rinj. Në këtë mënyrë, ata parandalojnë që sekretet konfidenciale ushtarake të arrijnë tek ushtria ruse.