Eklipsi i pazakontë që zbuloi një yll

Publikuar më: 12/1/2023, ora 09:01

Eklipsi i pazakontë që zbuloi një yll

Publikuar më: 12/1/2023, ora 09:01

Astronomët mund të kenë zgjidhur misterin pas një ylli jashtëzakonisht të shndritshëm.

Studenti i doktoraturës në Universitetin e Uashingtonit, Anastasios Tzanidakis dhe profesori ndihmës kërkimor i astronomisë James Davenport po kërkonin “yje që silleshin çuditërisht” kur morën një alarm për një fenomen të mundshëm yjor nga anija kozmike Gaia.

Observatori hapësinor, i nisur nga Agjencia Evropiane e Hapësirës në 2013, është në një mision për të krijuar hartën më të saktë 3D të galaktikës Rruga e Qumështit deri më tani. Astronomët u fokusuan në Gaia17bpp, një yll që ishte rritur gradualisht në shkëlqim gjatë një periudhe 2.5-vjeçare.

Rezultatet e hetimit dhe analizës së tyre të yllit, të ndarë të martën në takimin e 241-të të Shoqatës Amerikane Astronomike në Seattle, zbuluan se vetë ylli nuk ndryshoi. Në vend të kësaj, ylli ka një shoqërues të çuditshëm përgjegjës për atë që studiuesit vlerësojnë të jetë një “fotobombë shtatëvjeçare”.

Anija kozmike Gaia filloi të vëzhgonte yllin në vitin 2014. Studiuesit mblodhën së bashku të gjitha vëzhgimet e Gaias për yllin dhe gjurmuan vëzhgime të tjera të Gaia17bpp që u morën nga teleskopi Pan-STARRS1 në Hawaii, misioni NASA WISE/NEOWISE dhe objekti kalimtar Zwicky në Kaliforni duke u kthyer në vitin 2010.

Duke krahasuar imazhet e Gaia17bpp, studiuesit përcaktuan se shkëlqimi i yllit u zbeh me 4.5 rend të madhësisë, ose 45,000 herë. Kështu qëndroi për 7 vjet, nga 2012 deri në 2019. Astronomët sapo e vëzhguan yllin në fund të një eklipsi që zgjati me vite.

Asnjë yll tjetër i vendosur pranë Gaia17bpp nuk ka shfaqur ndonjë zbehje të kësaj madhësie. Ekipi gjithashtu kërkoi përmes një katalogu digjital të pllakave astro-fotografike në Universitetin e Harvardit që daton në vitet 1950.

Megjithëse Gaia17bpp është unike për të pasur një eklips kaq të gjatë, nuk është i vetmi sistem yjor binar që shfaq sjellje të zbehtë. Astronomët janë gjithashtu të intriguar nga Epsilon Aurigae, një yll që përjeton një eklips për dy në çdo 27 vjet nga një shok i madh – por identiteti i vërtetë i shoqëruesit mbetet një mister.

Ylli gjigant Betelgeuse tërhoqi gjithashtu vëmendjen e astronomëve kur u zbeh në mënyrë dramatike në fund të vitit 2019, duke nxitur spekulime se do të shpërthejë në një supernova. Në vend të kësaj, ylli kishte një tërbim pluhuri.

Për Gaia17bpp, shoqëruesi yjor që krijon pluhur mund të jetë një yll i vogël i vdekur i quajtur një xhuxh i bardhë, por ata nuk janë plotësisht të sigurt se çfarë mund të kontribuojë në diskun e mbeturinave rreth tij.

Cilido qoftë identiteti i shoqëruesit të tij, Gaia17bpp dhe partneri i tij misterioz kozmik janë aq të largët nga njëri-tjetri sa që një tjetër eklips është shekuj larg.