Zbulohet depozita më e madhe e metaleve të rralla në Europë, do të largojë varësinë nga Kina

Nga A2 CNN
13 Janar 2023, 10:04 | Teknologji

Është zbuluar në Suedi depozita më e madhe europiane e metaleve të rralla, që përdoren gjerësisht në industri, nga ndërtimi i telefonave tek ai i raketave.

Për momentin nuk ka asnjë minierë të këtyre metaleve në Europë dhe për Suedinë ky zbulim është një rrugëdalje për zvogëlimin e varësisë së Bashkimit Europian nga Kina. Zbulimi është konsideruar vendimtar edhe për kalimin në ekonominë e gjelbër, për shkak të kërkesës gjithnjë në rritje për makina elektrike dhe turbina ere. Në vitin 2021, rreth 98% e metaleve të rralla në BE u importuan nga Kina.

Sipas raportimeve, në Arktikun suedez janë gjetur mbi 1 milion ton metale të rralla. Sipas Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në botë, rezervat e këtyre metaleve përllogariten të jenë rreth 120 milionë tonë.

Termi metale të rralla përdoret për një grup prej 17 elementesh që përdoren për ndërtimin e një game të gjerë produktesh dhe në infrastrukturë, të cilat janë tepër të rëndësishme për jetën e përditshme. Ato gjenden në telefonat celularë, pajisjet kompjuterike dhe trena. Por janë gjithashtu të rëndësishme për teknologjinë e gjelbër, pasi përdoren edhe për ndërtimin e turbinave të erës dhe makinave elektrike. Disa elemente përdoren edhe për pajisje ushtarake, si raketa dhe sisteme drejtimi.

Nxjerrja e këtyre metaleve është e rrezikshme dhe ka mundësi që të dëmtojë ambientin. Por kërkesa për to parashikohet të rritet me 5-fish deri në vitin 2030.

Çfarë janë metalet e rralla?

Neodymium: Përdoret për të ndërtuar magnete të fuqishme, që përdoren në altoparlantë dhe njësitë kompjuterike, duke i bërë më të vegjël dhe më efikas. Magnetet me neodymium përdoren gjithashtu për ndërtimin e turbinave të erës dhe makinave hibride.

Lanthanum: Ky element përdoret për ndërtimin e lenteve të teleskopëve dhe kamerave, si dhe në ndriçim dhe kinema.

Cerium: Përdoret në kataliktet e makinave dhe në procesin e rafinimit të naftës.

Praseodymium: Përdoret për krijimin e metaleve të forta që përdoren në ndërtimin e motorëve të avionëve.

Gadolinium: Përdoret në sistemet e skanimit me rreze X dhe MRI, si dhe në ekranet e televizorëve.

Yttrium, terbium, europium: Përdoren për ndërtimin e ekraneve të televizorëve dhe kompjuterëve dhe pajisjeve të tjera me ekrane. Europium përdoret edhe në ndërtimin e shufrave të reaktorëve bërthamorë.

Burimi: Shoqëria Mbretërore e Kimisë, Studime Gjeologjike Britanike

Do të informohesh i pari?
Shkarko aplikacionin tonë:
Android ~ iOS

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi