Kina e pranon zyrtarisht: 60 mijë qytetarë vdiqën nga Covid-19 në vetëm një muaj

Publikuar më: 16/1/2023, ora 19:10

Kina e pranon zyrtarisht: 60 mijë qytetarë vdiqën nga Covid-19 në vetëm një muaj

Publikuar më: 16/1/2023, ora 19:10

Kina ka pranuar se 60 mijë persona kanë vdekur nga Covid-19 në vetëm një muaj ndërsa virusi po përhapet në të gjithë vendin. Numri befasues i vdekjeve është shifra e parë zyrtare që publikohet që kur vendi hoqi pothuajse të gjitha kufizimet e tij drakoniane muajin e kaluar.

Dhe shënon një rritje të madhe prej 1,000 për qind nga numri i fundit zyrtar i vdekjeve nga Covid-19 në Kinë prej 5,272 më 8 janar. Njoftimi vjen pasi qeveria kineze u akuzua për mbulimin e shkallës së vërtetë të pandemisë.

Imazhet satelitore treguan krematoriumet të mbingarkuar plotësisht, me raporte të familjeve që rrinin në radhë gjatë natës për sllotat e djegies dhe u detyruan të mbanin funerale dy-minutëshe.

Kina tha se 59,938 njerëz vdiqën në spitale midis 8 dhjetorit dhe 12 janarit – me një moshë mesatare prej 80.3 vjeç. Zyrtarët thanë se 5,503 ishin shkaktuar nga dështimi i funksionit të frymëmarrjes nga Covid, ndërsa 54,435 ishin si nga sëmundjet themelore ashtu edhe nga Covid.

Autoritetet kishin raportuar pesë ose më pak vdekje në ditë gjatë muajit të kaluar – shifra që nuk përputheshin me radhët e gjata që shiheshin në shtëpitë e funeralit dhe çantat e trupave në spitalet e mbushura me njerëz.

Vendi hoqi politikën e tij shumë jopopullore “zero-Covid” në fillim të dhjetorit – duke shkaktuar një rritje masive të infeksioneve. Strategjia u përkrah nga Presidenti Xi Jinping dhe pa disa nga bllokimet më të rrepta në botë.

Por pas një vale protestash të furishme mbarëkombëtare, Kina bëri një kthesë dramatike. Pekini tani ka këmbëngulur se “kulmi i urgjencës” i rritjes së fundit të Covid duket se ka kaluar.