Rikthimi i “El Niño”, paralajmërim për një valë të paprecedentë të të nxehtit në vitin 2023

Publikuar më: 16/1/2023, ora 23:22

Rikthimi i “El Niño”, paralajmërim për një valë të paprecedentë të të nxehtit në vitin 2023

Publikuar më: 16/1/2023, ora 23:22

Kthimi i fenomenit të klimës “El Niño” këtë vit do të bëjë që temperaturat globale të rriten dhe të japin valë të nxehta të paprecedentë, kanë paralajmëruar shkencëtarët.

Parashikimet e hershme sugjerojnë se “El Niño” do të kthehet më vonë në vitin 2023, duke përkeqësuar motin ekstrem në mbarë globin dhe duke e bërë “shumë të ngjarë” që bota të kalojë 1.5C të ngrohjes. Viti më i nxehtë në histori, 2016, u drejtua nga një “El Niño” i madh.

Është pjesë e një lëkundjeje natyrore të nxitur nga temperaturat e oqeanit dhe erërat në Paqësor, i cili kalon midis “El Niño”, homologut të tij më të ftohtë “La Niña” dhe kushteve neutrale.

Ky vit tashmë parashikohet të jetë më i nxehtë se viti 2022, i cili grupet e të dhënave globale renditen si viti i pestë ose i gjashtë më i nxehtë në histori.

Por “El Niño” ndodh gjatë dimrit të hemisferës veriore dhe efekti i tij i ngrohjes kërkon muaj që të ndihet, që do të thotë se viti 2024 ka shumë më shumë gjasa të vendosë një rekord të ri të temperaturës globale.

Gazet serrë të emetuara nga aktivitetet njerëzore kanë rritur temperaturën mesatare globale me rreth 1.2C deri më sot. Kjo tashmë ka çuar në ndikime katastrofike në mbarë botën, nga valët e nxehtësisë në SHBA dhe Evropë deri te përmbytjet shkatërruese në Pakistan dhe Nigeri, duke dëmtuar miliona njerëz.

Fenomeni “El Niño-La Niña” është shkaku më i madh i ndryshimeve të motit nga viti në vit në shumë rajone. Në vitet e “La Niña”-s, erërat tregtare të Paqësorit nga lindja në perëndim janë më të forta, duke shtyrë ujërat e ngrohta sipërfaqësore në perëndim dhe duke nxjerrë ujë më të thellë dhe më të freskët në lindje.

Ngjarjet e “El Niño” ndodhin kur erërat pakësohen, duke lejuar që ujërat e ngrohta të përhapen përsëri drejt lindjes, duke mbytur ujërat më të ftohta dhe duke çuar në një rritje të temperaturave globale.

Musonet e Indisë dhe shirat në Afrikën Jugore gjithashtu mund të shtypen. Rajone të tjera, si Afrika Lindore dhe SHBA-ja jugore, që të dyja kanë pësuar thatësira të fundit, mund të kenë më shumë shi dhe përmbytje. Në Amerikën e Jugut, rajonet jugore janë më të lagështa, por Amazona tashmë po i afrohet një kthese të rrezikshme.