Studimi: Aktiviteti i lartë nervor sjell një jetë më të shkurtër  

Publikuar më: 17/1/2023, ora 13:13
ff 29 1280x720

Studimi: Aktiviteti i lartë nervor sjell një jetë më të shkurtër  

Publikuar më: 17/1/2023, ora 13:13

Nëse ka një gjë për të cilën njerëzit nuk mund të ndalojnë së menduari, ajo është vdekja. Por, sipas një studimi të botuar në revistën Nature, procesi i të menduarit tepër mund të jetë pikërisht gjëja që sjell vdekjen.

Më saktësisht, studiuesit zbuluan se aktiviteti më i lartë nervor ka një efekt negativ në jetëgjatësinë.

Aktiviteti nervor i referohet rrjedhës së vazhdueshme të elektricitetit dhe sinjaleve në të gjithë trurin, dhe aktiviteti i tepërt mund të shprehet në shumë mënyra; një ndryshim i papritur në humor, një dridhje e fytyrës, etj.

“Një fushë e ardhshme e kërkimit do të jetë përcaktimi se si këto gjetje lidhen me funksione të tilla të nivelit më të lartë të trurit të njeriut”, tha profesori i gjenetikës dhe bashkëautori i studimit, Bruce Yankner.

Edhe pse ndoshta ky nuk është rasti që të menduarit e një mendimi redukton jetëgjatësinë në të njëjtën mënyrë si pirja e duhanit, studimi nuk përcakton nëse të menduarit ka ndikim në jetëgjatësi, pra vetëm aktiviteti nervor në përgjithësi.

Yankner dhe kolegët e tij studiuan sistemet nervore të njerëzve, minjve dhe Caenorhabditis elegans, ose krimbin e rrumbullakët. Ata zbuluan se një proteinë e quajtur rest ishte përgjegjës për aktivitetin e lartë nervor dhe të plakjes më të shpejtë.

Ekipi i shkencëtarëve studiuan mostrat e trurit të marra nga individë që nuk jetojnë më të moshës midis 60 dhe 100 vjeç.

Ata që kishin jetuar më gjatë, veçanërisht individët që ishin 85 vjeç e lart, kishin një profil unik të shprehjes së gjeneve në qelizat e tyre të trurit.

Gjenet që lidhen me ngacmimin nervor duket se janë nënshprehur te këta individë. Kishte gjithashtu dukshëm më shumë proteina rest në këto qeliza: pra detyra e këtyre qelizave është të rregullojnë shprehjen e gjeneve të ndryshme dhe gjithashtu ka rezultuar se mbrojnë trurin e plakur nga sëmundje si demenca.