SpaceX dërgon në hapësirë satelitë GPS për ushtrinë amerikane

Publikuar më: 19/1/2023, ora 11:01
ff 17 1 1280x720

SpaceX dërgon në hapësirë satelitë GPS për ushtrinë amerikane

Publikuar më: 19/1/2023, ora 11:01

SpaceX ka dërguar në hapësirë një satelit të ri GPS për ushtrinë amerikane.

Dërgimi i satelitit vjen në vazhdën e përpjekje për të forcuar plejadën e pozicionimit global dhe satelitëve të navigimit që mbështesin aplikacionet e smartfonëve dhe operacionet e kohës së luftës.

Sateliti GPS u lëshua nga raketa Falcon 9 në orën 07:24 të mëngjesit me orën lokale nga Stacioni Hapësinor Cape Canaveral në Florida.

SpaceX konfirmoi lëshimin e satelitit me një video të ndarë në llogarinë e tyre në Twitter.

Në këtë mision u transportua anija e gjashtë kozmike në një gjeneratë të re satelitësh GPS, të quajtur GPS III, në një orbitë rreth 20.200 km mbi sipërfaqen e Tokës. Në këtë orbitë, aktualisht operojnë më shumë se 30 satelitë GPS.

Ata rrotullohen rreth planetit një herë në çdo 12 orë dhe transmetojnë vazhdimisht sinjale radio për të përcaktuar vendndodhjen e saktë të objekteve në tokë.