Hetimi i presidentit amerikan, të tjera kontrolle në shtëpinë e Biden në Wilmington, Delaware

Publikuar më: 23/1/2023, ora 16:55

Hetimi i presidentit amerikan, të tjera kontrolle në shtëpinë e Biden në Wilmington, Delaware

Publikuar më: 23/1/2023, ora 16:55

Një tjetër kërkim në shtëpinë e presidenti amerikan Joe Biden në Wilmington, Delaware nga Departamenti i Drejtësisë. Disa nga dokumentet e klasifikuara datojnë nga mandati i Bidenit në Senatin e SHBA, ku ai përfaqësoi Delaware nga viti 1973 deri në 2009, sipas avokatit të tij, Bob Bauer. Dokumentet e tjera ishin nga qëndrimi i tij si zëvendëspresident në administratën Obama, nga viti 2009 deri në vitin 2017. Departamenti i Drejtësisë gjithashtu mori disa shënime që Biden i kishte shkruar personalisht si zëvendëspresident, tha avokati, ndërsa gjatë kontrollit as presidenti Biden dhe as gruaja e tij nuk ishin të pranishëm gjatë kontrollit. Të dhëna të tjera të klasifikuara të qeverisë u zbuluan këtë muaj në rezidencën e Biden-it në Wilmington dhe në nëntor në një zyrë private që ai mbante në një institut kërkimi në Uashington, DC. Kërkimi tregon se hetuesit federalë po ecin me shpejtësi përpara me hetimin ndaj dokumenteve të klasifikuara që gjenden në zotërim të Biden.

Këtë muaj, Prokurori i Përgjithshëm i SHBA Merrick Garland emëroi një këshilltar special për të hetuar çështjen.

Prokurori i posaçëm Robert Hur, i cili u emërua gjatë procesit, po heton se si presidenti dhe ekipi i tij trajtuan dokumentet e klasifikuara të kohës së Obamës që u gjetën së fundmi në posedim privat të Biden.

Eshte hera e parë që autoritetet federale të zbatimit të ligjit kanë kryer një kërkim për dokumente qeveritare në adresat private të Biden, sipas informacionit të publikuar.

Republikanët e kanë krahasuar hetimin me hetimin në vazhdim se si ish-presidenti Donald Trump trajtoi dokumentet e klasifikuara pas presidencës së tij.

Shtëpia e Bardhë ka vënë në dukje se ekipi i Biden ka bashkëpunuar me autoritetet në hetimin e tyre dhe i kishte dorëzuar ato dokumente.

Trump rezistoi duke e bërë këtë deri në një kërkim të FBI-së në gusht në vendpushimin e tij në Florida.

Biden tha të enjten (19 janar) se ai “nuk është penduar” që nuk zbuloi publikisht zbulimin e dokumenteve të klasifikuara në ish-zyrën e tij përpara zgjedhjeve afatmesme dhe ai besonte se çështja do të zgjidhej.