Për ta shpëtuar nga shkatërrimi, UNESCO fut Odesa-n në Listën e Trashëgimisë Botërore

Publikuar më: 25/1/2023, ora 16:19

Për ta shpëtuar nga shkatërrimi, UNESCO fut Odesa-n në Listën e Trashëgimisë Botërore

Publikuar më: 25/1/2023, ora 16:19

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (UNESCO) njoftoi të mërkurën se qyteti ukrainas i Odesës është shtuar në Listën e Trashëgimisë Botërore.

Sipas Konventës themeluese të UNESCO-s, anëtarët, që përfshijnë Rusinë dhe Ukrainën, janë të detyruar të “mos marrin asnjë masë të qëllimshme që dëmton drejtpërdrejt ose tërthorazi trashëgiminë e tyre ose të një shteti tjetër Palë në Konventë”.

Audrey Azoulay, drejtori i përgjithshëm i UNESCO-s, tha në një deklaratë se ai shpreson se ky zhvillim do të ndihmojë në mbrojtjen e Odesës nga lufta.

“Odesa, një qytet i lirë, një qytet botëror, një port legjendar që ka lënë gjurmë në kinema, letërsi dhe arte, është vendosur kështu nën mbrojtjen e përforcuar të komunitetit ndërkombëtar,” tha Azoulay.

“Ndërsa lufta vazhdon, ky mbishkrim mishëron vendosmërinë tonë kolektive për të siguruar që ky qytet, i cili ka kapërcyer gjithmonë trazirat globale, të ruhet nga shkatërrimi i mëtejshëm.”

Në deklaratë thuhet gjithashtu se vendimi do t’i japë Ukrainës akses në ndihmë ndërkombëtare teknike dhe financiare për të mbrojtur dhe rehabilituar qendrën e qytetit.