Britania në krah të Kosovës: Të anëtarësohet në Këshillin e Evropës

Publikuar më: 26/1/2023, ora 08:38
prishtine kosove 1264x720 1

Britania në krah të Kosovës: Të anëtarësohet në Këshillin e Evropës

Publikuar më: 26/1/2023, ora 08:38

“Kosova duhet të anëtarësohet në Këshillin e Evropës”. Ky është qëndrimi që përfaqësuesi i Britanisë së Madhe, John Howell, mbajti një ditë më parë në seancën e Asamblesë Parlamentarë të kësaj organizate.

Në një debat të mbajtur me iniciativën e Britanisë së Madhe në selinë e Këshillit të Evropës, Howell kërkoi që çështja e anëtarësimit të Kosovës të ndahet nga progresi në dialogun e Kosovës me Serbinë, i cili ndërmjetësohet nga Bashkimi Evropian.

“Kosova nuk duhet të mbahet peng në raport me progresin në dialogun e udhëhequr nga BE-ja. Duhet të tregojmë se Këshilli i Evropës është i ndarë nga Bashkimi Evropian dhe se ka vlerat dhe parimet e veta mbi bazën e të cilave sillen vendimet”, tha Howell.

Gjatë seancës, Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Kroacia mbështetën anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës, ndërsa Serbia u bëri thirrje anëtarëve që ta refuzojnë kërkesën e Kosovës.