Alibeaj i radhit 30 pyetje Ramës: Vetëm e vërteta është shpëtim, nesër në Prokurori

Publikuar më: 2/3/2023, ora 12:14
2 MARS KUVENDI frame 17121 1280x720

Alibeaj i radhit 30 pyetje Ramës: Vetëm e vërteta është shpëtim, nesër në Prokurori

Publikuar më: 2/3/2023, ora 12:14

Në seancën maratonë për çështjen “McGonigal” në Kuvend, mori fjalën edhe kreu i grupit parlamentar i Partisë Demokratike, Enkelejd Alibeaj.

Duke cilësuar se përballja e kryeministrit me Kuvendin duhet të kishte ndodhur 2 muaj më parë, Alibeaj përsëriti detajet e zbardhura nga hetimi amerikan, si dhe akuzat e drejtësisë ndaj ish-zyrtarit të lartë të FBI-së, dhe veprimtaritë që sipas tij përfshijnë edhe kryeministrin Edi Rama, ”mikun e tij” Agron Neza dhe “këshilltarin jozyrtar” Agron Duçka.

Alibeaj përsëriti interesat e secilit prej tyre, ku për Ramën ishte baltosja e opozitës, për Nezën dhe Duçkën, përfitimet në koncesionet për shfrytëzimin e fushave të naftës.

Kreu i grupit parlamentar të partisë opozitare, i radhiti një seri pyetjesh Ramës mbi këtë çështje, duke përfunduar se “vetëm e vërteta është shpëtimi në këtë rast, pyetjet pezull sot në Parlament do të jenë edhe në Prokurori”.

Pyetjet e Alibeaj drejtuar Ramës:

1- Kush janë personat, të cilët kanë qenë në katër takimet e cituara në aktpadi?

 2- Kush ka qenë i pranishëm në takimin e 17 shtatorit 2017, përveç teje, Dorian Duçkës dhe McGonigal?

 3- Takimi zhvillohej si takim privat apo si takim zyrtar? A u prezantua si zyrtar i lartë i FBI, në atë takim?

 4- Përse është diskutuar çështja e dhënies së liçencave të fushave të shfrytëzimit të naftës në Shqipëri mes jush?

 5- A keni qenë në dijeni se personi Agron Nezaj dhe Dorian Duçka kishin interesa financiare në fushën e shfrytëzimit të naftës?

 6- A keni marrë masa juve që licenca e shfrytëzimit të naftës të mos u jepej personit A dhe B, në shkelje të ligjit?

 7- Çfarë masash keni marrë pasi gjykata vendosi se leja e shfrytëzimit të tri parcelave naftëmbajtëse, që iu dha një shoqërie, ishte me shkelje ligjore?

 8- A keni bërë ju deklarim me ILDKPK për situatë konflikti interesi rreth kësaj çështjeje? Po ndonjë nga ministrat tuaj të kohës që drejtonte këtë sektor?

 9- Sa herë keni kontaktuar në telefon, me sms, me email apo mjete të tjera komunikimi apo takime fizike me mikun tuaj McGonigal prej shtatorit 2017?

 10- Kush ka qenë i pranishëm në takimin që ke patur me të në 20 nëntor 2017? Çfarë keni diskutuar mes jush?

11- Takimi ka qenë i natyrës private apo zyrtare? A i keni dhënë ju informacion McGonigal rreth lobimit në USA të një partie tjetër, të ndryshme nga partia juaj?

 12- Cili zyrtar nga zyra juaj (zyra e kryeministrit) i ka dhënë informacione Dorian Duçkës lidhur me lobimin?

 13- Si e shpjegoni ju që 4 ditë më pas, në datë 24 nëntor, McGonigal ka marrë nga këshilltari juaj Dorian Duçka informacion për të stisur procedimin penal ndaj lobistit të Partisë tjetër kundërshtare me tuajën?

14- Në dhjetor 2017 keni darkuar me Mcgonigal dhe personin A në New York. A është diskutuar mes jush dhënia e informacioneve tek Agron Nezaj (përveç çfarë i ishte dhënë Dorian Duçkës), lidhur me lobimin e PD?

 15- Si e shpjegoni ju që këtë radhë Agron Neza kishte gjetur informacione mbi lobistin e partisë tjetër kundërshtare me ju dhe ia ka kaluar McGonigal në datën 4 janar?

 16- Keni kërkuar ju në këtë takim, që McGonigal të ndërhynte për të stisur një çështje penale në USA?

 17- Si e shpjegoni që Agron Neza është furnizuar me informacion përsëri, këtë radhë në dt 22 janar lidhur me lobistin e partisë tjetër, në funksion të stisjes së çështjes penale kundër tij?

 18- Cili nga zyrtarët e zyrës së Kryeministrit të Shqipërisë ia ka dhënë këtë informacion Agron Nezajt?

 19- McGonigal ka qenë në Shqipëri në shkurt 2018? A e keni takuar? Nëse jo, a ju ka informuar këshilltari juaj për takimin që ai ka patur me të në Tiranë?

 20- Ju ka informuar këshilltari juaj se ai po mbështeste hetimin dhe pyetjen e dëshmitarëve në funksion të hetimit të stisur ndaj lobistit të Partisë tjetër?

 21- Në mars 2018 keni darkuar së bashku me McGonigal dhe Agron Nezaj në New York. A është diskutuar fakti se Agron Nezaj kishte marrë informacion nga zyra juaj dhe ia kishte përcjellë McGonigal? Po për faktin se Agron Nezaj po mbështeste hetimin e stisur duke u paraqitur si dëshmitar vetë në këtë hetim?

 22- Cili ishte ish-agjenti tjetër i cili ishte duke darkuar me ju?

 23- Si shpjegohet që menjëherë pas takimeve me Kryeministrin, agjentit të FBI-së i janë paguar 225.000 dollarë nga Agron Nezaj?

 24- Si shpjegohet që menjëherë pas takimeve me Kryeministrin, agjenti i FBI-së inicion hetimin penal për lobistin amerikan të Partisë Demokratike?

 25- A mundet Kryeministri të provojë se Agron Neza nuk ka vepruar i porositur prej tij, kur ka deklaruar se kishte informacion mbi lobistin e Partisë Demokratike, të marrë nga zyra e Kryeministrit shqiptar?

 26- Cili ishte burimi i drejtuesve të Partisë Socialiste që flisnin për një çështje penale ndaj lobistit amerikan të Partisë Demokratike, ndërkohë që çështja ishte nën hetim dhe mbulohej nga sekreti hetimor?

27- Çfarë natyre kanë pasur marrëdhëniet e Kryeministrit me Z. Dorian Duçka?

 28- Cila është arsyeja që ky shtetas është pajisur me pasaportë diplomatike dhe me një email qeveritar, në një kohë që ishte i angazhuar në një aktivitet privat?

 29- Pse qeveria shqiptare ka shkelur ligjin për t’i dhënë koncesionin e tre fushave naftëmbajtëse një kompanie të lidhur me Z. Neza dhe Z. McGonigal?

 30- Pse qeveria shqiptare i ka dhënë koncesione dhe statusin e investitorit strategjik oligarkut rus, Oleg Deripaska, pas vendosjes nën sanksione amerikane?