Japonia zbulon 7000 ishuj që nuk e dinte se i kishte

Publikuar më: 2/3/2023, ora 13:36
japonia 1280x720

Japonia zbulon 7000 ishuj që nuk e dinte se i kishte

Publikuar më: 2/3/2023, ora 13:36

Japonia ka zbuluar se ka 7000 ishuj më shumë sesa mendohej më parë. Hartat digjitale nga Autoriteti i Informacionit Gjeohapësinor të Japonisë (GSI) zbuluan së fundmi se kishte 14,125 ishuj në territorin japonez, më shumë se dyfishi i shifrës prej 6,852 që ka qenë në përdorim zyrtar që nga viti 1987 nga Roja Bregdetare e Japonisë.

Shifra e re pasqyronte përparimet në teknologjinë e anketimit dhe detajet e hartave të përdorura për numërimin. Ky zbulim nuk ndryshon sipërfaqen e përgjithshme të tokës në zotërim të Japonisë dhe nuk përfshin asnjë tokë të rikuperuar artificialisht.

Për numërimin e ishujve u përdorën të njëjtat kritere si 35 vjet më parë. Kjo përfshinte numërimin e të gjitha sipërfaqeve natyrore të tokës me një perimetër prej të paktën 100 metrash.

Ishujt përreth Japonisë kanë qenë në qendër të disa mosmarrëveshjeve territoriale. Japonia pretendon për ishujt jugorë Kuril të mbajtur nga Rusia, të cilët Tokio i quan Territoret Veriore, një mosmarrëveshje që daton në fund të Luftës së Dytë Botërore, kur trupat sovjetike i kapën ato nga Japonia.

Japonia thotë gjithashtu se ka një pretendim historik ndaj ishujve të pabanuar Senkaku në Detin e Kinës Lindore, të cilat aktualisht i administron, por Kina e ka kundërshtuar vazhdimisht këtë pretendim.

Ndërkohë, Japonia dhe Koreja e Jugut mbeten të bllokuara në një mosmarrëveshje më shumë se 70-vjeçare mbi sovranitetin e një grupi ishujsh të njohur si Dokdo nga Seuli dhe Takeshima nga Tokio në Detin e Japonisë, të cilin Koreja e quan Deti Lindor.