Kodiku Atlanticus i Leonardo da Vinçit tani është i disponueshëm për të gjithë në internet

Publikuar më: 7/3/2023, ora 10:21
da vinci 3 1280x720

Kodiku Atlanticus i Leonardo da Vinçit tani është i disponueshëm për të gjithë në internet

Publikuar më: 7/3/2023, ora 10:21

Codex Atlanticus i Leonardo da Vinçit ka qenë gjithmonë, për studiuesit, një ndërmarrje pothuajse e pamundur për shkak të pafundësisë së informacionit në një sekuencë kaotike në mbi 1100 fletë ose mbi 2200 faqe. Këto fletë zbulojnë gjenialitetin e Leonardos, i cili regjistroi mendime dhe memorandume, shënime shpenzimesh, vizatime makinerish dhe zgjidhje teknike, reflektime mbi fenomenet natyrore. Dhe gjithashtu skica të fytyrave dhe peizazheve, vizatime anatomike apo evokime të fakteve personale.

Së fundi, për të kapërcyer vështirësitë e dukshme që kanë penguar deri më tani konsultimin e Kodeksit të Atlantikut, Laboratori Multimedial i Muzeut Galileo në Firence ka zhvilluar një platformë të re IT që strehon një bibliotekë digjitale të gjeneratës së re: Leonardo//[email protected]

Falë bashkëpunimit të krijuar me Royal Collection Trust, përfshirja në Leonardo//[email protected] e riprodhimeve digjitale të fletëve të ruajtura në Bibliotekën Mbretërore të Windsor dhe e informacionit të krijuar për secilën prej tyre nga më shumë se dy shekuj kërkimi është në një fazë të avancuar.

Pasi të përfundojë puna, platforma digjitale do të lejojë aksesin, veçmas dhe në mënyrë të integruar, në gjendjen aktuale të njohurive mbi burimet mbresëlënëse vinciane të Bibliotekws Ambrosiane dhe Royal Collection.

Studiuesit do të mund të ndërveprojnë me platformën digjitale duke depozituar vëzhgime, komente, korrigjime të propozuara, përditësime bibliografike etj., duke kontribuar kështu edhe në përditësimin e vazhdueshëm të saj.

Së fundi, integrimi i dy arkivave të reja të rëndësishme është i pashmangshëm. I pari përmban imazhet digjitale të të gjithë Codex Atlanticus, i cili do të vërë në dispozicion informacion të saktë mbi filigranët e pranishëm në fletët e Kodikut dhe mbi strukturën e materialit të letrave individuale; e dyta, do të bëjë të mundur shikimin e mbi 6000 pllakave fotografike të bëra midis fundit të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe fillimit të shekullit të njëzetë në funksion të krijimit të faksimileve të para të shtypura të dorëshkrimeve të Leonardos.