Kur është koha e duhur e stërvitjes për të djegur sa më shumë kalori

Publikuar më: 8/3/2023, ora 12:36
humbja e kalorive 1080x720

Kur është koha e duhur e stërvitjes për të djegur sa më shumë kalori

Publikuar më: 8/3/2023, ora 12:36

Kërkimet e reja kanë gjetur kohën më të mirë të ditës për të përshpejtuar metabolizmin tuaj dhe për të humbur peshë më shpejt.

Dihet se aktiviteti i rregullt fizik është i mirë për trupin dhe mendjen, në çdo moshë. Nëse nga njëra anë përmirëson humorin dhe ju bën më energjik dhe të tonizuar, nga ana tjetër redukton tensionin e gjakut, mban të ulët nivelin e sheqerit në gjak dhe kolesterolit, ndihmon në parandalimin e sëmundjeve metabolike, sëmundjeve neoplastike dhe zvogëlon rrezikun e disa llojeve të kancerit.

Për këto arsye, Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon që individët nga mosha 18 deri në 64 vjeç të bëjnë 150-300 minuta aktivitet fizik me intensitet të moderuar çdo javë, ose 75-150 minuta ushtrime me intensitet të lartë çdo javë (ose një kombinim ekuivalent i tij).

Megjithatë, rezultatet e ushtrimeve ndryshojnë në varësi të kohës së ditës që ushtroni, sepse ato varen drejtpërdrejt nga ritmet rrethadiane, të cilat rregullojnë alternimin gjumë-zgjim.

Koha më e mirë për të ushtruar mbetet një temë e diskutueshme, me disa studiues që sugjerojnë ushtrimet e mëngjesit për të përmirësuar përshtatjet e muskujve dhe përdorimin e karburantit, ndërsa të tjerë besojnë se ushtrimet pasdite/mbrëmje janë më të favorshme për përmirësimin e funksionit të muskujve.

Sipas një hulumtimi të ri i udhëhequr nga Karolinska Institutet në Suedi dhe Universiteti i Kopenhagenit në Danimarkë ka treguar, në një model miu (mbi minj), se stërvitja në mëngjes vonë, në krahasim me një stërvitje në mbrëmje, shkakton një rritje në metabolizmin dhe djegien e yndyrës.

Për të përcaktuar se si koha e ditës kur kryhet ushtrimi ndikon në djegien e yndyrës, studiuesit kryen analizën e ARN-së të indit adipozë nga minjtë (të ndarë në dy grupe) pas një seance ushtrimesh me intensitet të lartë të kryer në dy kohë të ditës, një fazë e parë aktive dhe një fazë e parë pushimi (që korrespondon me një seancë të vonë të mëngjesit dhe vonë në mbrëmje tek njerëzit).

Studiuesit studiuan shënues të ndryshëm për të shqyrtuar si metabolizmin e yndyrës, ashtu edhe shprehjen e gjeneve të përfshira.

“Gjetjet tona sugjerojnë se ushtrimet e vona të mëngjesit mund të jenë më efektive se ushtrimet e vona të mbrëmjes lidhur me përshpejtimin e metabolizmit dhe djegies së yndyrës,” tha Prof. Juleen. R. Zierath, udhëheqësi i studimit.