Si dhe me çfarë ushqeheshin foshnjat para se të shpikej ushqimi për ta?

Publikuar më: 11/3/2023, ora 09:03

Si dhe me çfarë ushqeheshin foshnjat para se të shpikej ushqimi për ta?

Publikuar më: 11/3/2023, ora 09:03

Në ditët e sotme është shumë e lehtë të gjesh një ushqim të gatshëm. Në çdo treg ka mijëra lloje të ndryshme ushqimesh për fëmijët. Edhe pse ky koncept mund të mos duket i ri, por ushqimet e gatshme për fëmijë sapo kanë hyrë në jetën tonë.

Por, lind pyetja, si ushqeheshin fëmijët para kohës moderne, kur u shpikën ushqimet enkas për ta?

Në kohët e lashta mundësitë nuk ishin aq të gjera, pasi mijëra foshnja vdiqën nga shumë sëmundje të pashpjegueshme dhe shumë gra vdiqën gjatë lindjes, ndërsa foshnjat e tyre patën nevojë për kujdes.

Gratë që nuk ishin në gjendje të ushqenin me gji ose nuk kishin akses tek infermieret e lagura, shpesh i drejtoheshin qumështit të kafshëve për të ushqyer foshnjat e tyre.

Në fakt, kjo ishte forma më e zakonshme e të ushqyerit artificial deri në fund të shekullit të 19-të.

Ndërsa shumica e prindërve përdornin qumështin e lopës, përdorej edhe qumështi i dhisë, gomarit, devesë, kalit, derrit dhe deles, në varësi të asaj që kishte në dispozicion.

Në fund të fundit, shkenca studioi qumështin e gjirit më nga afër dhe u përpoq të imitonte këtë substancë. Në vitin 1865, u lançua ushqimi i parë për fëmijë në botë, i ndjekur nga ushqimi për fëmijë Nestle në 1867.

Në 1883, kishte të paktën 27 marka të formulës për foshnjat. Edhe pse këto mund ta shëndoshin një fëmijë, shpesh atyre u mungonin disa vitamina të nevojshme për shëndetin e foshnjave.

Ushqimet për fëmijë kanë bërë një rrugë të gjatë përpara se të bëhen forma e dobishme dhe ushqyese që ato janë sot.