A mund të teshtini me sy hapur?

Publikuar më: 12/3/2023, ora 14:31

A mund të teshtini me sy hapur?

Publikuar më: 12/3/2023, ora 14:31

Në momentin e teshtitjes, trupi ynë reagon si një refleks; fytyra na transformohet dhe sytë na mbyllen. Shumë njerëz pyesin veten pse mbyllim sytë kur teshtijmë. Por, le të hyjmë në detaje.

Para së gjithash, pse teshtijmë? Kur diçka irriton mukozën e hundës ose të fytit, trupi e hedh atë jashtë në një shpërthim të papritur. Kjo valë mikrobesh është mënyra e trupit për të pastruar veten.

Sipas teorisë së parë; Refleksi i mbylljes së syve vjen nga dëshira e trupit tonë për të mbrojtur veten. Mikroorganizmat e shpërndara në ajër gjatë teshtitjes mund të shkaktojnë infeksion ose acarim kur bien në kontakt me syrin.

Një tjetër teori është se ka të bëjë me tkurrjen e muskujve tanë gjatë teshtitjes. Kjo teori mund të shpjegojë edhe pse fytyrat tona marrin një formë të çuditshme kur teshtijmë.

Mund të jetë e mundur të mbani sytë hapur gjatë teshtitjes, por mjekët nuk rekomandojnë ta provoni këtë. Ju nuk dëshironi të shkoni kundër instinkteve të trupit tuaj nëse mbyllja e syve është me të vërtetë një mekanizëm mbrojtës për t’ju ndihmuar të shmangni sëmundjet ose infeksionet.

Ndryshe nga sa mund të keni dëgjuar, përpjekja për të teshtirë me sy hapur nuk do të thotë që sytë tuaj do të dalin nga gropa. Megjithatë, ka më shumë gjasa ta provoni dhe të hasni një gjendje të quajtur nënluksim sfere.

Kjo është një gjendje e rrallë ku sytë dalin nga pozicioni i tyre i duhur. Për momentin nuk është bërë asnjë kërkim i mëtejshëm për këtë temë, por shpjegimet që kemi të paktën na çojnë diku.