Parisi kalon një natë me protesta të dhunshme

Publikuar më: 18/3/2023, ora 09:29

Parisi kalon një natë me protesta të dhunshme

Publikuar më: 18/3/2023, ora 09:29

Parisi ka kaluar natën e dytë të protestave të dhunshme kundër reformës së pensioneve të Presidentit Emmanuel Macron.

Protestuesit u përplasën me policinë në protestat e dhunshme që nisën mbrëmjen e së enjtes. Forcat e policisë përdorën gaz lotsjellës dhe makinat e ujit për të shpërndarë qytetarët.

Ministri i Brendshëm francez, Gérald Darmanin, ka thënë se të paktën 310 persona janë arrestuar gjatë natës, shumica e tyre në Paris.

Emanuel Macron ka në plan të rrisë moshën e pensionit nga 62 në 64 vjeç. Ndryshimi i propozuar kërkon që punonjësit të paguajnë më shumë në sistem, ndërsa u mohon një pension të plotë atyre që dalin në pension në moshën 64 vjeçare, pa punuar për 43 vjet.

Plani është promovuar si qendror për vizionin e Macron për ta bërë ekonominë franceze më konkurruese, por sindikatat kanë e kanë kundërshtuar dhe e kanë quajtur shtyrjen e moshës për pensionim si “mohim i demokracisë”.

“Si mund të detyrojnë një person që bën edhe turn nate të punojë për dy vite të tjera. Është e turpshme,” u shpreh një qytetare.

“Kam dalë në pension prej një viti e gjysmë. Por dy vitet e fundit në punën time si mami në spital, më janë dukur shumë të vështira e të lodhshme,” shprehet një tjetër.

Greva në Francë paralizoi transportin publik dhe solli ndërprerje në grumbullimin e plehrave, kurse protestuesit janë përplasur me policinë në disa qytete.